Граждани няма да бъдат допускани до ковчега на Митрополит Амвросий

https://www.24chasa.bg/novini/article/8925169 www.24chasa.bg
Паметна книга за съболезнования от миряни СНИМКИ: Незабравка Кирова

В ред, съгласуван с Областен кризисен щаб и РЗИ Силистра, ще преминат ритуалите по погребението на доростолския митрополит Амвросий, съобщиха от епархийското ръководство.

Редът е съобразен с противоепидемичните мерки, валидни за момента в Република България. Според писмо на Св. синод на БПЦ, „синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 21 август 2020 г., съответно от 9 ч. – заупокойна св. литургия, и от 10:30 ч. – опело“.

По предварителна информация, ковчегът ще бъде разположен в затвореното пространство пред олтара на силистренския катедрален храм, докъдето не се предвижда достъп на граждани, дошли да се поклонят, както и контакт с ковчега на покойника. Влизането в църквата ще става по определен „коридор“, а излизането – по друг. 

Предвид очакванията много желаещи да участват в поклонението, задържането на граждани в храма е изключено. Пред него ще бъде осигурено озвучаване, което ще предава литургията и опелото. Пак там ще бъдат поставени вази за цветя, както и места за венците. Също отвън ще бъде възможно палене на свещи за упокой.