Икономическа полиция окупира пловдивските превозвачи, изземва документи

https://www.24chasa.bg/region/article/8946177 www.24chasa.bg
От юни пловдивските превозвачи са под прицела на прокуратурата и икономическа полиция.

Рови за укрити данъци и други престъпления

В един и същи час по трима представители на Икономическа полиция са влезли тази сутрин във всичките 6 фирми, които обслужват градския транспорт в Пловдив. "Дойдоха изневиделица и поискаха цялата документация - приходи, разходи, постъпления от карти и билети, субсидии", разказаха превозвачи.

Проверяващите са останали на място и преглеждат лист по лист всеки документ. Към този момент те все още са във фирмите.
"Нямаме представа каква е целта, но оказваме пълно съдействие. Искаме всичко да излезе наяве и да се види, че работим на абсолютна загуба", казват превозвачи.
От полицията потвърдиха информацията пред 24plovdiv.bg, че се извършва мащабна проверка, разпоредена от прокуратурата, във връзка с евентуално извършени данъчни престъпления. Оттам не казаха кога ще приключи акцията.
Представители на бранша допускат, че това е провокирано от конкуренти, единият от които е ситуиран в столицата и от години има афинитет към градския транспорт на Пловдив. Не била изключена намеса и на друга голяма транспортна фирма, чието седалище е в Пловдив, която също проявявала аспирации към градските линии.
Разследването в градския транспорт върви още от юни по нареждане на прокуратурата и с участието на икономическа полиция. Тогава също бяха иззети документи, а на управителите бяха спуснати над 50 въпроса, от които искаха подробни отговори. Един от тях беше по какъв механизъм се изплащат субсидии и компенсации. Тогава бяха прегледани всички договори и от 2015 г. насам. и разследваха какъв екологичен клас автобуси се движат по конкретни линии.