90 населени места в Търговищко са на воден режим

https://www.24chasa.bg/region/article/8950838 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

90 населени места в област Търговище са с режим на водата. Проблемът в района е от години и се задълбочава. Най-много хора са засегнати в община Омуртаг, където аварии във водопреносната мрежа има всеки ден, предаде БНТ.

Над 8000 души в Омуртаг живеят с целогодишен режим на водата.

"От 50 години все е така. Пълним шишета, бутилки и така", споделя Стойчо Тончев. "То няма вече вода. Сега през вечер пускат", допълва и Тодор Киров.

"Основният проблем е амортизираната водопроводна мрежа в града. Загубите са от 75 до 80%", заяви инж. Танер Исмаилов, ръководител на район Омуртаг във „ВиК“-Търговище

От община Омуртаг съобщиха, че вече има изработен проект на стойност 13 млн. лв., който включва поетапна и цялостна реконструкция на водопроводната мрежа. "Някъде около 48 км", пояснява кметът на община Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов.

За финансирането му се търси и помощ от държавата, тъй като с него се очаква да се подобри водоснабдяването в още няколко населени места.

"Водата, която ще икономисаме с реализиране на проекта, ще може да се пренасочи за другите населени места – около 10, за да решим и техния проблем с водоподаването", каза от своя страна областният управител на Търговище Митко Стайков.

А заради липсата на дъждове са пресъхнали и някои от водоизточниците в района.

"Безводието е довело дотам и река Ялъдере да спре да тече, а тук винаги е имало вода. Нещо, което сега липсва", коментира Андрей Кючуков.

Така редица села в област Търговище са останали с пресъхнали чешми и се налага да се обслужват с водоноски. А областният управител Митко Стайков е препоръчал на по-големите предприятия и земеделски производители в региона да търсят възможности за сондажи от собствени водоизточници, за да се икономиса достатъчно вода за питейно-битови нужди.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"