С процесия митрополит Николай положи основния камък на нов храм на Джамбаз тепе

https://www.24chasa.bg/region/article/8961311 www.24chasa.bg
Литийното шествие бе водено от митрополит Николай, Здравко Димитров и Георги Гергов. Снимки: Авторът

Пловдивският митрополит Николай положи основния камък на бъдещия храм посветен на Светите Архангели на Джамбаз тепе в тепе. Параклисът ще бъде издигнат до новото седалище на Пловдивската митрополия на върха на хълма.

Преди това литийно шествие с участието на десетки свещеници и миряни тръгна от „Св. Марина“ под съпровода на тържествения звън на всички църковни камбани в града. Начело на процесията бе празничната икона на Свети архангели от разрушения старинен храм със същото име.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров пък носеше основния камък на бъдещия параклис.

Литията премина през Главната улица и през ул. "Съборна" стигна до върха до тепето където ще е новият дом на Пловдивската митрополия.
Там дядо Николай отслужи литургия, след което положи основния камък и стъкленица със светия кръст и икона.

Междувременно 51 свещеници се включиха в подписка за подкрепа на изграждане на храма. Реакцията им е срещу сигнали на граждани, че градежът ще попречи на паркирането в района.

Заповед на кмета на Пловдив разреши строителството да започне преди одобрението на подробния и работен устройствен план, но тя бе отменена от Административния съд.

“Това не е начало на строителните дейности, а църковен ритуал. Въпреки съдебното решение храмът ще бъде построен на мястото на разрушения по време на строителството на тунела под Трихълмието“, обясни Зико. Общината вчера е обжалвала решението на Административния съд.

На ритуала присъстваха и бизнесменът Георги Гергов, който е дарил част от имота, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и други официални лица.