Омуртаг търси спешно 13,2 млн.лв. за ремонт на водопроводната си мрежа

https://www.24chasa.bg/region/article/8979689 www.24chasa.bg
За да покажат колко сериозен е проблемът с водата в Омуртаг, преди време група местни жители се снимаха в сухия шадраван пред общината в града. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Градът на жесток режим - вода тече през ден по 4 часа

Град Омуртаг търси спешно национално финансиране, за да изпълни проек за ремонт на водопроводната си мрежа на стойност 13 216 000 лева. Тръбите, които са с дължина около 48 километра, са поставени преди половин век и са изцяло амортизирани, загубите на вода по тях са 75-80 процента, съобщи кметът на града Ешреф Ешрефов.

Областният управител на Търговище Митко Стайков потвърди, че продължават разговорите с МРРБ и новия национален ВиК холдинг за осигуряване на парите.

Заради загубите градът е на жесток воден режим - чешмите на неговите 8 хиляди души текат по 4 часа през ден. Омуртачани търпят несгоди с водата си практически вече половин век време.

Водата на Омуртаг идва по дълъг 41 километра водопровод от сливенското село Кипилово, обясни Митко Стайков. По думите му, макар че заради сушата водата да е намаляла три пъти, до града достигат по 21 литра в секунда при нужни 7 литра в секунда. С тази вода се пълнят два огромни резервоара с общ обем 5 хиляди кубични метра. От тях водата се пуска към потребителите, но се губи по старата водопроводна мрежа.

"На практика на Омуртаг са достатъчни 700 кубични метра вода за денонощие. Това количество се събира в резервоарите, но не може да достигне до хората и изтича в земята", обобщава областният управител. Във вторник той отново беше в регионалното министерство на разговори за проекта на Омуртаг.

В близкото и в по-далечното минало са правени опити да се докара вода от района на село Голямо Соколово и от язовир "Ястребино", но по различни причини те са били неуспешни. Предстои да бъдат ремонтирани и 25 километра от водопровода от Кипилово, които са на територията на област Търговище.

Освен град Омуртаг, общо 90 населени места в Търговищка област в момента са на воден режим. От тях 36 селища са в община Омуртаг. "За да ги захраним занапред, ще разчитаме и на местни водоизточници", каза още Митко Стайков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"