Бачковският манастир пази императорски кръст на 10 века (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9014162 www.24chasa.bg
Игуменът дядо Сионий показва кръста, подарен на Бачковския манастир от император Алексий I Комнин. Снимки: Авторът

Бачковският манастир е известен най-вече с чудотворната икона на Богородица, пред която идват да се поклонят вярващи от цялата страна.

В необятната съкровищница на „Успение Богородично“ обаче се пази и друга реликва, към която духовници и миряни се отнасят с особен пиетет.

„Светият кръст е подарен през XI век от великия ктитор на манастира - император Алексий I Комнин. Този кръст винаги стоял заедно с чудотворната икона на света Богородица и е знак за статута на манастира като ставропигия, и от друга страна като кръст - утвърждение и благословение на всички верни поклоници на светата обител и всечестното братство, което живее в нея“, разказа пред 24plovdiv.bg игуменът на манастира епископ Сионий.

Бачковският манастир е основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани (Пакуриан) — велик доместик на западните войски на Алексий I Комнин. Обителта, разположена на 10 км от Асеновград, е най-старата от трите ставропигии у нас.

Според дълговековната традиция ставропигия означава манастир или църква, които са под пряката юрисдикция на върховната църковна власт.

В древността при основаването на известен манастир, в основата му се забивал кръст. Когато кръстът не е забит от епархийския епископ, а от патриарха, тези манастири се наричат ставропигиални — те имат самостойно управление.

Статут на ставропигии имат още Рилският манастир „Свети Иван Рилски“ и Троянският манастир „Успение Богородично“

Знаменателно е, че в Бачковския манастир пожелават да бъдат погребани екзарх Стефан († 1957), първият признат от цялото Православие предстоятел на възстановената самостойна Българска православна църква, и патриарх Кирил († 1971) ¬ първият български патриарх след св. Евтимий Търновски.

Така обителта се превръща в единственото съхранено упокойно място на българските патриарси и в символ на приемствеността на българската духовна йерархия.

Дядо Сионий се обърна и със специално послание към православните по случай днешния църковен празник.

„На Кръстовден нека честно и от сърце се поклоним пред Светия кръст и да изпросим милост от разпънатия на него наш Господ и Спасител Исус Христос“, каза Величкият епископ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата