Елен Герджиков: Христо Иванов си присвои стратегически документ на София, заявявайки, че прилагаме идеите на ДБ

https://www.24chasa.bg/region/article/9019421 www.24chasa.bg

Тази сутрин по БТВ г-н Христо Иванов си присвои един стратегически документ на Столична община, заявявайки, че София прилага стратегията на ДБ за дигитализация. Това написа във фейсбук председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

"Каква е истината всъщност? Стратегията за дигитална трансформация на София е резултат от участие в инициативата на Европейската комисия „Предизвикателство дигитални градове 2018-2019“. Тя е изработена от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции в сътрудничество с близо 100 местни заинтересовани страни от академичния и неправителствения сектори, професионални асоциации, експерти на Столична община, телекоми, банки, както и "София Тех Парк", Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии“, Move.bg, Techno Invest Group, Geographica, Resonator и други. Реализацията е с помощта на Европейската инвестиционна банка. В СОС Стратегията беше разгледана от работна група с участието на всички политически сили и всеки даде своя принос към финалния резултат, който приехме на 11-и юни 2020-а година", разказа Герджиков.

"Ако демагогстването е начинът да се докаже ефективност в опозиция и готовност за управление, то необходимата промяна в българския политически живот включва и самата опозиция и нейните методи.

Целта не оправдава средствата. Единствено истината има значение", пише още председателят на Столичния общински съвет.

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС и шеф на комисията по култура и образование Малина Едрева също коментира твърденията на Иванов в профила си във фейсбук.

"От известно време наблюдавам как политици с огромни амбиции, последователно и целенасочено, създават паралелна реалност, в която удобно да си съществуват. Успяват да си създадат тази реалност по ред причини. Проблеми в държавата и града има. В политиката и в управлението задачите никога не свършват. И съществува повече от един похват, за да се решат. И тук е мястото за дебати. Дебати между управляващи и опозиция, граждани и хора с политически амбиции. Всеки от тях, от нас, има право на мнение. Но няма право на свои факти. Те са едни. Затова, докато тази сутрин Христо Иванов се изявяваше от телевизионния екран, чух канонада от лозунги и много малко конкретни неща. И щях да подмина, но днешните му конкретни неща се оказаха лъжи. Откровенни лъжи, казани с много увереност, ей така, между другото, без пауза и без свян. ГЕРБ изпълнявала програмата на ДБ за детските градини и тяхната стратегия за дигитализация?! Мога да отмина присвояването на дългогодишната работа на кмета и администрацията по отношение на детските градини. Но присвояването на работата на всички експерти, активни граждани и представители на бизнеса, които отделиха толкова време и усилия, за да участват в изработването на Стратегията за дигитална трансформация на София е напълно неприемливо. Всички те участваха в изработването на този документ, защото знаят, че София има потенциал да създава иновации. Защото вярват в компетентността на хората, част от иновативната екосистема тук, защото обичат града и знаят как животът на всички ни може да стане по-лесен чрез новите технологии. Не участваха и не участват, за да може един или друг политик да си присвоява техния труд", пише Едрева.

Според нея "демокрацията означава да се казва истината и само истината".

"Е, редно е вече да чуем от "Демократична България" къде са терените за детски градини и капиталите от разграбените сгради на детски заведения?! Смяната на името на партията и коалицията не променя действията на лицата, надничащи зад завесата. Всеки, който е създал нещо в този живот знае, че успехи се постигат с работа, добро планиране и конкретни действия, а не с лозунги. Не виждам как група хора, които нямат потенциала да създадат дори един стратегически документ, а крадат чуждата работа, ще решават предизвикателствата пред държавата ни. Съдебната система щели да чистят с проверки?! Ключови лица в тяхната партия са клиенти на тази система, но това не се коментира като справедливост, а като репресия. В някои среди това поведение се нарича когнитивен дисонанс. А на мен просто ми се струва, че има нещо гнило в Дания,... в "Демократична България"!", казва още Едрева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена