Германска фондация подготвя за реставрация Етнографския музей в Несебър

https://www.24chasa.bg/region/article/9022044 www.24chasa.bg
Кметът Николай Димитров и ръководителят на проекта д-р Георги Георгиев се поздравяват за доброто сътрудничество.

Сградата на Етнографския музей в Стария град на Несебър ще се реставрира по специален проект с подкрепата на Германската федерална фондация за опазване на околната среда. Тя ще финансира експертните проучвателни дейности преди да започне същинската работа по възстановяването.

Етнографският музей в Несебър е избран като ярък образец на Черноморската къща, типични примери за която са множество обекти както в Несебър, така и в други градове по крайбрежието на България и Турция.

Ръководител на международния екип по проекта е д-р Георги Георгиев, с когото кметът Николай Димитров се срещна и благодари като изрази надежда, че изградените отношения на сътрудничество между Община Несебър и екипа му ще доведат до ползотворни решения и ще са добър пример за съвместни действия за опазване на културното наследство на Несебър. Г-н Георгиев работи в Мюнхен и е създател и координатор на множество международни проекти в областта на приложната наука - реставрация, градоустройство, нови технологии, интелигентни сгради и градове.

Етнографският музей в Несебър е типична черноморска къща.
Етнографският музей в Несебър е типична черноморска къща.

В Несебър екипът му ще работи в продължение на две години, за да даде решения как по най-добър начин да се опази структурата, конструкцията и материалите на сградата. Целта е сградата на Етнографския музей да стане пример за всички сгради от черноморски тип.

Това ще се извършва и с помощта на най-нови технологии от цяла Европа. Проектът вече е активен като в идните две години ще се пристъпи към обследване на различни части от сградата, за да се провери доколко са автентични, каква е нуждата от реставрационни дейности и др.

Важна роля в концепцията ще има изследването за възможността за приложението на технологията TYPHABOARD със създател арх. Вернер Тойеркорн, чието евентуално производство в Несебър би донесло допълнителни дълготрайни положителни икономически и екологични ефекти за общината и региона. От 1 септември екипът на Георги Георгиев работи с професор Николай Тулешков, който е всепризнат експерт в областта на опазването на исторически сгради, и с други експерти от Германия и България в сътрудничество с Фраунхофер институт – най-голямата институция за приложна наука в Европа. След като завърши обследването и оформянето на проекта за реставрация, ще се търсят начини за финансиране на фактическите реставрационни дейности.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена