Окръжният съд във Варна предаде 2 тона хартия и мина на чаши за многократна употреба

https://www.24chasa.bg/region/article/9023265 www.24chasa.bg

Съдът участва и в кампанията за рециклиране на хартия „Лист по лист“ като през 2019 година е на първо място с предадени 2361кг и спасени от изсичане 40 дървета

Варненският окръжен съд (ВОС) е първата институция, която се включи в #МисияМногократнаЧаша на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. От това лято от сградата на Съдебната палата на площад „Независимост“ са премахнати вендинг машините, които използват еднократни чаши за топли напитки. Те са заменени от еспресо машини с филтърни дози. „Идеята е да се ползват личните чаши за многократна употреба на всеки служител на съдебната институция. Това е нашият малък личен принос към опазването на околната среда“, заяви Диана Иванова, пресаташе на ВОС.

В Окръжен съд – Варна, работят над 160 служители и магистрати. Всички те на практика се отказват от чашата за еднократна употреба. Специална среща по време на един от следващите #ЗелениПетъци в Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще бъде посветена на отпадъците от бита и вредата от т.нар. многокомпозитни отпадъци, към които спадат и хартиените чашки за еднократна употреба. На нея ще гостуват онлайн и служителите от ВОС.

В Съдебната палата предстои да бъде направена и информационна среща, посветена на компостирането на филтърните дози. Методът е наричан още „спестовната касичка на градинаря“. Чрез него може да се произведе хумус, с който да се подхранват цветя, овошки и други растения.

Еднократните чаши, чинии и прибори навлязоха масово в ежедневието ни по време на Covid-кризата. Те, както и еднократните маски и ръкавици, не се рециклират и остават в природата стотици години. Разпадат се на миниатюрни частици пластмаса и попадат в хранителната верига на човека, като нанасят непоправими вреди на здравето и околната среда. Подкрепи #МисияМногократнаЧаша на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие с еднократно или месечно дарение!

Това е втората инициатива на екологичната организация, която Окръжен съд – Варна подкрепя.

Съдебната институция участва и в кампанията „Лист по лист“ започнала през 2000г. Участниците в нея приемат да събират разделно отпадъчната хартия и да я предават на ОЦОСУР за рециклиране. Участието е доброволно и безвъзмездно. Получените средства от предаването й в центровете за рециклиране формират бюджета на кампанията, с която се покриват разходи за текущи дейности, разходи за популяризиране и за подкрепа на различни екоидеи.

През 2019г. година, сградата на Окръжен съд - Варна е предала 2 тона и 361 кг. хартия за рециклиране в Обществената инициатива „Лист по лист“. По този начин от изсичане са били спасени 40 дървета.

Окръжен съд – Варна е планирал и други екологични кампании, които да инициира и подкрепи през следващата година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена