Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

https://www.24chasa.bg/region/article/9023358 www.24chasa.bg
.ДОНЧО БАРБАЛОВ

С 30 млн. лв. по-малко обаче са постъпленията от такси за детски градини и строителни разрешителни

10 млн. лв. повече местни данъци са платили софиянци въпреки коронакризата. Наблюдава се добра събираемост при приходите от данъци - те са 256,5 млн. лв. към края на август, съобщи зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов.

“Очаквано имаме 5,2 млн. лв. повече от данъка върху колите, тъй като сега замърсяващите и мощни автомобили плащат по-висок налог. 6,9 млн. лв. повече са постъпили от данък възмездно придобиване, който също бе повишен. Изоставане има при данъка за таксиметровите превози - с 973 000 лв. по-малко спрямо 2019 г. Но повечето таксиметрови водачи се възползваха от възможността да подновяват своите разрешителни на 3-месечна база. Обяснимо е и изоставането при туристическия данък - 775 000 лв. по-малко. Тук

намалението е

сериозно - 50%

по-малко

спрямо 2019 г.

Причината е малкото реализирани нощувки и проблемите на туристическия сектор заради ограниченията, наложени от пандемията”, обясни Барбалов.

С 5 млн. лв. по-малко са приходите от таксата за детски ясли и градини, които дълго бяха затворени, а сега посещаемостта е доста по-ниска от обичайната.

От строителни разрешителни в местната хазна са влезли 5,1 млн. лв., докато до края на август 2019 г. те са били 8,6 млн. лв. “Моята оценка е, че тези приходи няма как да бъдат наваксани до края на годината”, смята Барбалов.

Значителен е и спадът при приходите от продажба на земя - 7 млн. лв. по-малко. С 4,6 млн. лв. са намалели постъпленията от продажба на сгради. Така общо спадът в приходите от такси към края на август е с 30 млн. лв. по-малко.

Заради коронакризата още през пролетта се наложи столицата да актуализира финансовата рамка за 2020 г. “Намалихме с 23 млн. лв. приходната и разходната част. Така реагирахме превантивно на очаквания спад в приходите. Прогнозата ни се оказа коректна. Данните за изпълнението на бюджета към края на август показват 20,5 млн. лв. по-малко приходи в сравнение със същия период на 2019 г. В момента подготвяме допълнителен анализ и нова корекция на бюджета. Стремежът ни е да имаме балансиран бюджет, който да покрие необходимите общински дейности. През следващите седмици ще внесем коригиран вариант, който, надявам се, да е последен за тази година, и ще отрази промените в приходите на общината заради коронакризата, както и областите, в които може да се направи икономия на средства с цел баланс на бюджета”, подчерта Барбалов.

Той е категоричен, че

новата корекция

няма да е

за сметка на

основните

инфраструктурни

проекти

Направена е оценка проект по проект, за да може да се осигури изпълнението на най-важните. Ако има обект, който не може да се случи през тази година, той ще бъде предвиден през следващата, увери Барбалов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина

Отговорна за себе си и околните е примата на фолка Глория, видя "България Днес". Изпълнителката бе забелязана да бърза по задачи и ангажименти, като неизменно носи на лицето си предпазна маска. Гло слиза от колата си с маска и я сваля, след като излиза на въздух. За удобството си в градска среда певицата залага на удобен черен клин