Колите с 30 км в час в две зони в центъра на София

https://www.24chasa.bg/region/article/9023487 www.24chasa.bg
Кристиан Кръстев

Колите в две зони в центъра на София ще се движат с до 30 км в час. Това предвижда проект на Столичната община за обособяването на “успокоена зона” или “зона 30”.

“Въвеждането на успокоена зона се планира за по-широкия център и вече е готов проектът за една част от него. Става дума за две зони
между

булевардите “Пенчо Славейков”, 

“Прага”,

“Скобелев” и

“Витоша”, а

другото каре е

между бул.

“Христо Ботев”,

ул. “Алабин”,

бул. “Патриарх Евтимий”

и ул. “Ангел Кънчев”

Разчитаме, че водачите ще бъдат съвестни и ще се съобразяват с ограниченията. Смятаме, че велосипедистите ще бъдат своеобразни контрольори за спазването на това ограничение - когато те се движат с 30 км в час, шофьорите ще трябва да се съобразяват с тях", смята зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев.

Готови са и проектите за няколко нови велоалеи. Такава се предвижда по бул. “Ал. Пушкин” с начало от бул. “Цар Борис III” и край при бул. “България”. Проект има и за продължението на велоалеята по бул. “Дондуков” - от ул. “Кракра” до моста “Чавдар”. Пътека за велосипедисти се предвижда и по бул. “Скобелев” - от “Петте кьошета” до “Руски паметник”, както и от бул. “Витоша” до бул. “Пенчо Славейков”.

Междувременно от няколко дни софиянци вече могат да се възползват от пилотната услуга за

споделено

използване

на велосипеди

в града.

Тя стартира с 15 велосипеда, като те ще могат да се наемат и оставят на над 40 точки в града. Повечето места са част от вече маркираните от Столичната община за паркиране на двуколесни превозни средства в синята и зелената зона.

Цената за наем е 1,50 лв. за 30 минути.

Компанията “Нарсин” ЕООД, разработила приложението и предоставяща велосипедите, още в началото на тази година подписа меморандум с общинската инициатива “Зелена София”.