Зико и шефът на БАН откриха център за върхови технологии в Пловдив (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9026709 www.24chasa.bg
Доц. Лиляна Колаклиева, Здравко Димитров и акад. Юлиан Ревалски прерязаха лентата на Изследователския център по мехатроника и нанотехнологии

Кметът Здравко Димитров и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски прерязаха лентата на център за върхови постижения в Пловдив.

Новият Изследователски център по мехатроника и нанотехнологии
се открива при Централната лаборатория по приложна физика под тепетата.

"Искам да благодаря на БАН, че чрез науката дава възможност на българската индустрия да стане по-силна и да намери полагащото й се място на международния пазар", заяви кметът. 

Той допълни, че Пловдив е център на най-развитата индустриална зона в страната с над 74 000 работни места в стотици български и международни фирми.
"Дори в момента на криза продължават да се откриват работни места и да се изнася продукция в чужбина", допълни градоначалникът.

Изследователският център по мехатроника и нанотехнологии се състои от Чиста стая клас 100 000 с два комплекса: Технологичен и Изследователски.

Само върху 30 кв. м. в "чистата стая" е разположено оборудване за 5,5 млн. евро, посочи директорът на лабораторията проф. д-р Румен Каканаков. 

Научните комплекси са снабдени с модерно оборудване, което се използва както за разработване и изследване на нови функционални материали (включително наноструктурирани и с наноразмери), така и за създаване на съвременни екологично чисти технологии за тяхното получаване, а също и за създаване на иновативни продукти за трансфер в машиностроенето, металообработването, енергетиката, медицината и стоматологията.

Конфигурациите на апаратурите в двата комплекса на Чистата стая позволяват усъвършенстване и надграждане с допълнителни високотехнологични модули и това дава възможност за непрекъснато повишаване и подобряване на функционалността на създадената до момента научноизследователска инфраструктура.

Изграждането на Изследователския център обхваща периода 2007 – 2020 г. То е резултат няколко проекта с национално и европейско финансиране.

"Изградихме центъра с много вяра, надежда и любов. Чистата стая е сърцето на инфраструктурната среда, в която е поставено оборудването", обясни доц. Лиляна Колаклиева. 

Тя допълни, че в помещенията има строг контрол на температурата, запрашеността и влажността на въздуха. Подът в лабораториите антистатичен и антивибрационен. 

В тях могат да се извършват изследвания на температури до 1000 градуса. С много от машините разполага единствено пловдивският център в цялата страна. 

Лабораториите са изградени с помощта на шест обществени поръчки с европейско и национално финансиране. С едната - за 293 280 лв., е усъвършенствана "Чистата стая". С другата - за 506 100 лв., пък е доставено оборудването. 

Интерес за сътрудничество проявяват редица български и чужди високотехнологични компании от Тракия Икономическа зона и региона

След кратка презентация на доц. Лиляна Колаклиева гостите разгледаха изследователския и технологичния комплекси.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата