Кметовете на Монтана и на Георги Дамяново - представители в Съвета за развитие на Северозападен район

https://www.24chasa.bg/region/article/9030999 www.24chasa.bg
Кметът на Монтана Златко Живков

Кметът на община Монтана Златко Живков и кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова са двамата представители на местните власти в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. Новите структури ще имат решаваща роля за проектите, които ще бъдат изпълнявани по Оперативна програма Развитие на регионите през следващите седем години.

Северозападен район обхваща 51 общини на територията на 5 области. В регионалните съвети влизат по 2-ма представители на общини от областите Видин, Враца, Монтана и Ловеч и трима от област Плевен, която е най-голяма като население. Държавната власт в съветите ще бъде представена от петимата областни управители.

На избирането на регионалния съвет е присъствала зам. министър Деница Николова, която е ръководител на управляващия орган на оперативната програма Развитие на регионите. Тя отбелязала, че през новия програмен период 2021-2027 г. районите на Северозападна и Северна централна България ще са с превес във финансирането спрямо останалите райони на страната.

Бюджетът на оперативната програма "Развитие на регионите" за периода 2021-2027 г. ще бъде над 3 млрд. лева. Новото в не само в тази програма, но и във всичките европейски програми са интегрираните териториални инвестиции, в които трябва да си партнират градски и селски общини. Всички те трябва да разработят и приемат свои планове за интегрирано развитие. Без подобен стратегически документ районите няма да имат достъп до еврофинансиране.

Представителите на общините в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район са кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров, кметът на Враца Калин Каменов, кметът на община Козлодуй Маринела Николова, кметът на Ловеч Корнелия Маринова, кмета на Троян – Донка Михайлова, кметът на Монтана – Златко Живков, кметът на Георги Дамяново Нина Петкова, кметът на Плевен Георг Спартански, кметът на Червен бряг Цветан Костадинов и кметът на Белене Милен Дулев.

Всички общини трябва да разработят и приемат планове за интегрирано развитие. Без подобен стратегически документ районите няма да имат достъп до еврофинансиране.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата