Показаха императорски надпис за 1908-я рожден ден на римски град до Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/9031405 www.24chasa.bg
Реставрираният и експониран в автентична среда надпис от III в.

Областният управителна Велико ТЪрново проф.  Любомира Попова уважи церемонията по официалното експониране на уникален експонат в античния град Никополис ад Иструм. След задълбочени проучвания, консервация и реставрация императорското писмо на Септимий Север и Каракала до жителите на Никоолис ад Иструм се завръща в античния град в пълния си блясък. Епиграфският паметник от III век, който тежи около 2 т, е експониран в автентичната среда на най-добре запазения древноримски град в България, намиращ се до с. Никюп, община Велико Търново.

Надписът е открит в Никополис ад Иструм в началото на XX в. от Вацлав Добруски – тогава директор на Археологическия музей в София и ръководител на проучванията в римския град. Намерен е счупен на парчета и със следи от силно обгаряне. Паметникът е изработен от доломитизиран варовик. Общата му дължина е 2,92 м, ширината 0,90 м, дебелината 0,29 м. В горната част е оформен като фронтон с акротерии, украсен с розета в тимпана. Надписното поле е в правоъгълна рамка, в което има 37-редов надпис на старогръцки Императорското писмо е каменен препис на оригиналното писмо на Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм с благодарност за изпратеното парично дарение в размер на 700 000 денара. В древността оригиналното писмо се е съхранявало в градския архив (табулариума), а каменният препис се е извисявал на градския площад, за да може да бъде четен от всички.

Официалното представяне на 3-метровото императорско писмо бе кулминацията на отбелязването на 1908-я рожден ден на Никополис ад Иструм.

Според археолозите Никополис ад Иструм е създаден през 112 г.
Според археолозите Никополис ад Иструм е създаден през 112 г.

"Разбира се, че датата е донякъде условна, но ние сме приели, че точно 18 септември е денят, в който е създаден Никополис ад Иструм, защото това е рожденият ден на император Траян, основателят на града. Създаван е на чисто място. В тези случаи има много специален ритуал, свързан с полагането на първия камък. Та, тази церемония е била дълга, продължавала е цял ден и е започвала със забиването на един кол. Никополис ад Иструм е с много точно спазени пропорции на т.нар. Хиподамова система, което означава, че границите му са ориентирани север-юг и изток-запад. Тук сме измерили едно отклонение от 4 градуса и 30 минути. И знаем, че дните с такова отклонение са два – 30 март и 18 септември", обясни директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, който и тази година прави археологически поручвания на обекта.

Домакините почерпиха с древни римски питиета и разядки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена