Цвета Караянчева поведе хорото на народния събор в Пловдив (обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9034056 www.24chasa.bg
Караянчева поведе хорото с трибагреника

Председателят на парламента Цвета Караянчева изненадващо пристигна в Пловдив за откриването на петия народен събор в парк "Лаута". Тя се присъедини към официалните лица на церемонията, сред които бяха депутатът от ГЕРБ Атанас Ташков, кметът на "Тракия" Костадин Димитров, колегите му от останалите райони, шефът на общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметът Пламен Панов.

"За мен е огромна чест да съм тук, на този прекрасен фолклорен празник, на този урок по родолюбие. На тези сцени ще видим много талант, въртележка от звуци и движения, багри и чувства", каза Караянчева. Тя подчерта, че фолклорът е нашето съкровище, завещано от дедите ни, от което гребем с пълни шепи.

"Обединени във времето, сме по-силни. Бъдете горди, бъдете заедно, обичайте българското", призова шефът на парламента.

От своя страна домакинът на събитието - кметът на "Тракия" Костадин Димитров, поздрави стотиците хора, дошли в "Лаута".

"Много съм развълнувам да чуя гайди и хубави гласове, всичко в мен танцува. Преди години бе трудно да минеш през "Лаута", но успяхме с малки стъпки да направим така, че хората да използват парка за спорт, свободно време и почивка. А народният събор стана част от него", посочи Димитров.

Караянчева с интерес разгледа ръчно изработени изделия и похвали майсторите им, а след това поведе хорото на събора.

За стотиците посетители организаторите са подготвили разнообразна програма - уроци по народни танци за малки и големи, хоротеки, кукерски игри, изложби на занаятчии, старинни оръжия и народни носии, концерти на фолклорни оркестри и ансамбли, битова детска работилница и много други.

Трите сцени в парк „Лаута“ ще посрещнат изпълнители от цяла България. Част от програмата на фестивала саамбъл „Тракия“, гайдарски състав „Големите гайди“, представителен ансамбъл и оркестър към АМТИИ – гр. Пловдив, Здравко Мандаджиев, оркестър „Пловдив“, оркестър „Феникс“, гайдарски състави от Чепеларе и Момчиловци, ансамбъл „Седенчица“, комитет „Родолюбие“, комитет „Традиция“, ансамбъл към УХТ – гр. Пловдив, солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев и още много читалища, училища, пенсионерски клубове и самодейци от цялата страна.

За спокойствие на посетителите са осигурени безконтактни дезинфектаторни машини на всички входове и около сцените, предвидено е достатъчно място за свободно движение и спазване на дистанция.

Организаторите препоръчват носенето на предпазни маски.

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург” в посока „Тракия" е отделена за паркинг и ще се осъществява постоянен контрол на скоростта

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена