Археолози откриха античен басейн в центъра на Пловдив (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9036883 www.24chasa.bg
Най-ранните сгради на терена са от края на I век. Снимки: Авторът

Монети на 20 века и средновековна сосиера са сред любопитните находки

Късноантична къща с басейн и подподово отопление (хипокауст) откри екипът на археолозите София Христева и Камен Станев в центъра на Пловдив. Сградата е вдигната през III век сл. Хр. и от нея са запазени подовете на шест помещения.

„Вероятно сградата е била резиденция на заможен жител на Филипопол от IV век”, зояви пред „24 часа“ Христева.

Повече от два месеца вървят разкопките върху терен от 800 кв. м. разположен между бул. „Цар Борис III Обединител“ и ул. „Петър Парчевич“.

Най-дълбоките структури са от края на I век. Запазени са основи на къща от речни камъни, която във височина вероятно е била изградена от кирпичи. От римския период са останали няколко подови нива и дървен канал за изтичане на мръсни води.

При разкопките е разкрито и кръстовище на две от главните улици, водещи началото си от Форума. Едната е декуманус (изток - запад), а другата - кардо (север – юг).

„Проучваме още една голяма сграда, която най-вероятно е била зърнохранилище, тъй като открихме два почти изцяло запазени питоса и други по-малки съдове за съхранение на зърно”, допълни археологът.

Извадени са над 1300 находки – най-многобройни са монетите, но има и множество гривни, игли, фибули, предмети на бита, украшения, накити, лампи, оловни печати и съдове. Най-ранните монети са от края на 1-вото столетие, в момента те се почистват и ще бъдат предадени на нумизмат за разчитане. Археолозите са се натъкнали и на множество пари от периода след VI век, както и от XI-XIII век.

В началото на проучването бе намерен скелет на жена от XIX век със златни пръстени. Тялото е било сложено в торба и захвърлено в яма.

Сред по-интересните находки Христева нарежда керамична сосиера от XI век с изящна украса, мраморен кръст и релеф на трите нимфи от четвъртото столетие, както и части две бронзови гривни от средните векове.

Учените обаче са намерили само фрагменти от древните артефакти.

„През средновековието и османския период всички сгради са ошушкани до подовете, само два зида са запазени. Всичко е било обрано и изчистено, затова ние намираме много малко находки”, отбелязва София Христева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена