Лекар в съда: Червата на намушканата милионерка бяха излезли

https://www.24chasa.bg/region/article/9038425 www.24chasa.bg
Здравко Дечкин е обвинен за грабеж на Виолета Балабанова, придружен с убийство

 Видях локва кръв. Жената лежеше на земята, червата й бяха излезли навън. Каза, че е била нападната. Това е заявил пред криминалисти д-р Първан Войноиив преди 11 г. Потвърди думите си и днес като свидетел по делото за грабежа и убийство на милионерката Виолета Балабанова.

На 30 септември 2009 г., когато е станало покушението срещу нея, д-р Войнов е работил в Спешна помощ в Пловдив. 

"Попитах я дали е виждала нападателя. Отговори, че го е забелязвала около входа на кооперацията си. Бил дебел, грозен, с шапка с козирка", посочи лекарят.

Седмица след намушкването в корема Балабанова издъхва в болница. Извършителят бе разкрит 10 г. по-късно. Според прокуратурата това е собственикът на билярдклуб под тепетата Здравко Дечкин, а поръчител е покойният син на Балабанова - Георги. През 2012 той загива при катастрофа с мощния си мотор в Слънчев бряг. По тази причина подсъдим по делото е само Дечкин.

Държавното обвинение твърди, че по онова време се е познавал с Балабанов, разхайтения син на богаташката. Георги играел на комар и пропилявал семейното имущество. За да си осигури пари, поръчал на Дечкин да задигне чантата й, в която тя държала нотариални актове за скъпи имоти. В деня на покушението синът извел майка си на вечеря и после я оставил пред дома й на ул. "Св. Климент" в Пловдив. Тогава и Здравко Дечкин я нападнал, дръпнал чантата й, но Балабанова оказала съпротива и не искала да я пусне. Младият мъж я пробол няколко пъти в корема, се посочва в обвинителния акт по делото.

"Бяхме семейни приятели с Балабанови. На 30 септември 2009 г. Георги ми се обади по телефона, че майка му е била нападната. Отидох на място. Видях я в линейката", обясни днес в съда полицаят Михаил Ангелов. Първоначално той не е подозирал Георги, но впоследствие се усъмнил, че е замесен.

"Когато заговорех за покушението, той все гледаше встрани и избягваше въпросите", уточни Ангелов. Полицаят е попитал и самата Балабанова, докато била все още жива в болницата, дали синът й има пръст. Тя не казала нищо, но се разплакала неутешимо.

Ангелов описа сина на милионерката като проблемна личност. Бил непрекъснато по заведения и пилеел спечеленото от родителите му. Богатството им идвало от търговия с нефтени продукти. 

Бащата - Георги Балабанов-старши, се ползвал с авторитет в Пловдив, тъй като бил деен и изключително работлив. Георги пък бил пълната му противоположност.

"Постоянно сменяше скъпи коли - имаше мерцедес, ягуар, беемве. Не работеше нищо. Вземаше пари от майка си. Тя гледаше да му дава само джобни, тъй като Георги имаше широки пръсти", разказа Михаил Ангелов. И добави, че по настояване на Виолета Балабанова много пъти се опитвал да вразуми сина й, за да го предпази от пропадане, но той не слушал.

По делото, което продължава и на 23 септември, предстоят още разпити на свидетели. Обвиненият за грабежа и убийството на Балабанова - Здравко Дечкин, още в началото на процеса заяви, че ще дава показания накрая.