В Перник съдят задържана във Враца изпечена измамничка на почиващи

https://www.24chasa.bg/region/article/9039408 www.24chasa.bg
Една от измамните обяви на Елка Николова. Снимка: Архив

Районната прокуратура в Перник е предала на съд 42-годишната Елка Николова по обвинение за извършено от нея престъпление - въвеждане в заблуждение с цел имотна облага. Тя я осъждана многократно и известно време фирмата й имала офис във Враца. В него Николова бе арестувана от полицията през август 2019 г.

През декември 2018 г. компания приятели решили да празнуват Нова година заедно, като за целта потърсили оферти за къщи за гости в страната. В социалната мрежа попаднали на обява за такъв имот, публикувана в група с името „Продай излишното“.

Предложението било за къща в Трявна, предлагана за ползване под наем за туризъм и почивка. Компанията я харесала и се свързала, посредством месинджър с Елка Николова. Било договорено, че имотът ще се ползва от тях в периода от 30.12.2018 г. до 01.01.2019 г., като общата наемна цена за три нощувки била 900 лева. Допълнителните уточнения между страните били направени по телефон.

В изпълнение на поетия ангажимент, наемателите заплатили на Николова капаро в размер на 50% от общата сума за ползване на имота - 450 лева. Паричният превод бил извършен посредством Easy Pay и получен от жената в съответния офис във Враца.

На 29.12.2018 г. представителка на приятелската компанията потърсила лицето за контакт, за да уточнят адреса на капарираната от тях къща. След многократни неуспешни опити все пак успяла да се свърже с Николова, но тя отклонявала въпросите за точния адрес на имота, излагайки различни причини.

На тръгване за Трявна на 30.12.2018 г., където групата възнамерявала да празнува, хората разбрали от измамничката, че „предишните наематели на имота са нанесли повреди в него и поради тази причина не може да бъде предоставен под наем“. Жената ги уверила, че се касае за инцидентна и непредвидена ситуация. Поела ангажимент, че ще върне заплатената от тях сума, но и до настоящия момент това не се случило. Впоследствие бил подаден сигнал до органите на МВР за извършена измама.

Месеци по-късно, по сходен начин били въведени в заблуждение две семейства, планирали почивки на българското Черноморие.

В една от обявите се предлагала къща в Ахтопол, с посочена като представител Елка Николова. Тя дала подробни разяснения за условията за ползването на имота, получила авансово преведена по банковата й сметка сума в размер на 150 лева и предоставила на наемателите точния адрес на къщата.

Няколко дни преди планираната почивка те многократно се опитвали да се свържат с Н., но безуспешно. При направена справка в интернет приложение за картографски услуги (Google Maps), семейството установило, че даденият им адрес в Ахтопол не е реален. На него се намирало дворно място с отпадъци от черни и цветни метали.

Впоследствие от публикации в медиите пострадалите разбрали и за други идентични случаи за измама.

Второто семейство, което Николава въвела в заблуждение, резервирало апартамент в къща за гости „Ели“ в с. Лозенец. Този имот тя също предлагала чрез обява, публикувана в социалната мрежа. В допълнение изпратила и снимки. Била й заплатена парична сума в размер на 280 лева, представляваща капаро.

Пристигайки на място, съпрузите разбрали, че на посочения им адрес в курортното селище няма къща за гости. Вместо нея се намирала почивна станция на Върховния касационен съд. След като обиколили намиращите се в съседство улици и имоти, а опитите им да се свържат с Елка Николова се оказали безуспешни, семейната двойка разбрала, че е измамена.

В хода на разследването е било установено, че жената е многократно осъждана. Престъпното деяние било извършено от нея в условията на опасен рецидив. Понастоящем Николова се намира в затвора в Сливен. Предстои наказателното производство по внесения в съда обвинителен акт от районната прокуратура в Перник да продължи в съда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена