76-и ден, ІІІ въстание: Напрежението спадна, протестиращите се разотиват (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042418 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Николай Литов

Към 23.32 ч.: Останаха 20 човека срещу полицаите, а обстановката се успокои. Останалите протестиращи се разотидоха.

Към 23.00 ч.: Група протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон между БАН и Народното събрание. Полицията успя да ги отблъсне. Протестиращите твърдят, че има арестувани. Главата на един от полицаите бе окървавена. 

За днешния ден е съгласувано със Столичната община единствено провеждане на протестни действия на площад „Независимост“, както и в района пред БНБ. Случилото се пред сградата на Народното събрание - стратегически обект от значение за националната сигурност, са нерегламентирани действия, целящи единствено ескалация на напрежението. В този смисъл усилията на полицейските органи са насочени към недопускане на по-нататъшно разрастване на ситуацията и грубо нарушаване на обществения ред – заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Той уточни, че към момента има един задържан за носене на забранени предмети. Старши комисар Хаджиев призова гражданите да се съобразят със законоустановения ред.

Ст. комисар Георги Хаджиев заяви, че протестиращите могат да стигнат до паметника на Незнайния воин по всеки маршрут, но не и през полицейския кордон.

Провокациите от страна на протестиращите към полицаите продължават. Те от време на време тръгват напред. Агитката се разбягва и после пак се струпва.

Блокирано е движението при Ректората на Софийския университет и на "Орлов мост".

Към 22.40 ч.: Породи се леко напрежение между протестиращи и жандармеристи на ъгъла с БАН. Демонстрантите мятат бомбички и бутилки и крещят по полицията "червени боклуци".

Към 22.30 ч.: Протестът се спихва, протестиращи си събират плакатите.

Към 21.50 ч.: Изкараха полицаи с щитове на първа линия, което ядоса протестиращите и започнаха да им викат "еничари".

Към 21.30 ч.: Прехвърлиха тежко оборудваната жандармерия на парламента. Хората на Мая Манолова се опитаха да влязат в сградата, но им затвориха пътя.

Към 21.18 ч.: Протестът се мести пред старата сграда на парламента. Звучи Маршът на империята от Междузвездни войни.

Към 21.10 ч.: Мая Манолова тръгна по бул. "Цар Освободител" в посока Софийския университет с част от протестиращите. 

Към 20.30 ч.: Протестът ликува, че преди минути във Велико Търново Цвета Караянчева е била освиркана от група демонстранти.

Към 19.55 ч.: Малка група от "Боец" се е отцепила пред Съдебната палата. 

Към 19.00 ч.: Протестът кротко изслуша Интернационала. Това е международен пролетарски химн, химн на комунистически, социалистически и анархистически организации. От 1922 до 1944 г. е бил химн на СССР. Текстът на химна (съставен през 1871 г., публикуван през 1887 г.) принадлежи на френския поет Южен Потие, член на Първия Интернационал и на Парижката комуна. Музиката е написана от Пиер Дегейтер през 1888 г. Започва така:

На крак, о парии презрени,

на крак, о роби на труда!

Потиснати и унизени,

ставайте срещу врага!

Нек' без милост, без пощада

да сринем старий, гнилий строй!

Светът на нази днес се нада,

напред в решителния бой!

Към края има следния куплет:

Държавата ни угнетява,

законите са против нас,

богатите днес управляват,

беднякът няма равен глас.

Но стига толкова търпение,

ний старий свят ще разрушим.

Във нас е нашето спасение,

с борба ще се освободим!

След това надъхване с пролетарския химн триото започна речите си.

Към 17.00 ч.: Малко след 17.00 ч. протестиращи започнаха да се събират пред президентството в София. Движението по булевард "Цар Освободител" е блокирано, предава Нова тв.

Протестът е организиран днес като трето "Велико народно въстание".

Полицейското присъствие в "триъгълника на властта" е засилено. Има и поставени КПП-та, а полицаите проверяват щателно личния багаж на протестиращите.

Часове преди началото на протеста полицаи претърсиха палатковия лагер на майките от инициативата „Системата ни убива”. Той се намира пред сградата на бившия Партиен дом. Там органите на реда намериха и иззеха бутилки с физиологичен разтвор. По думите на майките той се използва от медицинско лице за промиване на рани.

76-и ден, ІІІ въстание: Напрежението спадна, протестиращите се разотиват (Снимки)