Смесена форма на обучение за магистрите на ВТУ

https://www.24chasa.bg/region/article/9046370 www.24chasa.bg
Проф. Христо Бонджолов

Великотърновският университет "Св.св. Кирил и Методий" започва академичната година със смесена форма на обучение. Студентите в бакалавърската степен ще учат присъствено, докато при магистрите две трети от занятията ще бъдат онлайн с отдалечен достъп, каза ректорът проф. Христо Бонджолов.

Над 4500 първокурсници започват обучение във Великотърновския университет, изпълнението на държавната поръчка е над 99 %. "Интересът към ВТУ е огромен, не само заради авторитета и качеството на обучение.

"Много от кандидат-студентите не заминаха да учат на Запад заради страха от COVID-19, има го и икономическият фактор", анализира проф.Бонджолов.

Университетът е осигурил предпазни средства за преподавателите, но студентите няма да са задължени да стоят с маски в залите, където ще са на дистанция. Разчита се на засилена дезинфекция и съзнание, хора със симптоми да не влизат в университета. "Моля ви, ако се чувствате зле, имате температура, не идвайте. Пазете себе си и другите", призова ректорът.

При всеки случай на доказана коронавирусна инфекция при студент или преподавател засегната група ще се минава на дистанционни занятия за две седмици. Изпитите ще са присъствени.

Все още се търси решение за практиките на студентите от педагогическите специалности в училищата и детските градини, което ще се окаже най-сериозен проблем.

"Наясно сме, че няма как групи студенти да влизат при учениците или при децата от детските градини. Трябва да намерим някакво решение", каза проф.Бонджолов.

Проблемът ще бъде обсъден с директорите на базовите училища и градини. За откриването на академичната година на 1 октомври тържество ще има само за първокурсниците, останалите ще могат да го наблюдават онлайн.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога