„Приятно ми е, ИВА“ на театър 199 пристига в Бургас като хапче „антистрес“, хапче „ радост и кураж“

https://www.24chasa.bg/region/article/9046374 www.24chasa.bg

Възпитаник е на Крикор Азарян и Тодор Колев

На 25 септември от 20 часа в двора на Флората в Бургас зрителите ще имат щастието да гледат отличения с две награди „Икар“, авторски спектакъл на Ива Тодорова.

Ива е възпитаник на емблематичния тандем проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев , който я е научил да развива вкус, за да има свобода! „Актьорът трябва да стига до абсурд, но това изисква висока културна хигиена и вкус, затова развивайте вкус!”, завещал й професор Азарян.
След дълго отсъствие от страната, Ива Тодорова се завърна с блясък – представлението й „Приятно ми е, Ива“ взе наградите „Икар“ 2019 за главна женска роля и за драматургия.

Тя обаче не се промени, всеки път играе, за да се случи „магията“
Ива обича Бургас от дете, когато прекарвала летата си като гост на приятелка на баба си. Спомените са, „ че се е спуквала от игри до тъмно“. С радост се връща тук този петък, за да зареди с енергия всички, които не са успели да я гледат през лятото в двора на Флората. Намира го за най- подходящото място за своето откровение с публиката.
На въпрос за идеята за спектакъла, актрисата казва, че винаги е искала да направи представление за живота между две държави, между две професии, между два свята – този на фантазията и на реалността. Тя е убедена, че реалният свят и живот в пъти надминават онова, което може да роди човвешката фантазия.

„Аз си мислех, че съм написала трагедия, а хората се скъсват от смях и си тръгват окрилени, че всеки живот има смисъл и си заслужава да се вгледаме в него. Да, аз разказвам една моя история, но идеята ми беше, публиката да си тръгва щастлива със собствения си живот и битки“.
Представлението регистрира последните 20 години на живота й, с абсурдите и шегите, в които неусетно или нарочно Ива се е въвличала. Но този процес е безкраен и той се нарича „опознай себе си”. Без претенции, без самозаблуди, или пък именно минавайки и през това, малко по малко откриваме кои сме реално. Разочароваме се от себе си, после постепенно се радваме, че сме именно такива, а и на всичкото отгоре имаме мощ и инструменти да се подобряваме. Но трябва да знаем какво да подобряваме и това познание е път. И този път е колкото трагичен толкова и ужасно смешен. Особено, когато е на сцената, поставен под лупата на уважаемият зрител, комедията е неминуема. Публиката не можеш да я залъгваш със смешки, тя е строг ценител на добрата комедия. Хората гледат представлението по няколко пъти, като хапче антистрес, хапче радост, хапче кураж и кой знае още какво вълшебно „лекарство”, както казва Пипи се крие в едно представление. Наричат „Приятно ми е, Ива“ „бижуто“ на театралния сезон .

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на Мишо Шамара проби в европейските клубове с няколко свои рап парчета. Песните на прочулия се в САЩ с артистичното име Lil Sha- Лил Ша се въртят от известно време в нощни заведения в Полша, Чехия и други страни на Стария континент, разкриват запознати с кариерата на 16-годишния изпълнител. Последният хит на наследника на Мишо Шамара е в

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес". Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за

Малка е сцената за големия талант на фолкизпълнителите. Част от родните артисти от кръшния жанр не се ограничават само с микрофона, но и търсят реализация в телевизията. През последните седмици Криско е част от състава на сериала "Ол инклузив". И макар да е рапър, мнозина го определят повече към попфолка