Роми от фамилията на Лисиците в Роман накълцаха мъж с мачете (Обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/9046845 www.24chasa.bg
Жертвата показва разрязаната си ръка.

Въоръжени с мачете роми нападнали млад мъж в Роман, съобщиха от ВМРО в сряда и поискаха по-строга борба с циганската престъпност. Жертвата е 29-годишният Калин Христов, а кървавият екшън се разиграл на 14 септември около обяд, разказа за “24 часа” пострадалият.

Историята започва преди година, когато ром влязъл през терасата му, за да краде. Камери обаче снимали бандита. Подадена е жалба срещу 16-годишния член от ромско семейство, познати сред жителите на Роман като Лисиците.

На 14 септември Калин видял на камерите, че друг член на фамилията на Лисиците - Георги, се навърта около къщата му. Побързал да слезе при него. Последвало спречкване. Христов му зашлевил три шамара, а Георги се заканил, че ще го заколи. След пререканията бащата на Георги Петков се обадил на Калин, за да го заплашва. Малко по-късно пред дома му пристигнали Георги, баща му и дядо му. Всички били въоръжени с мачете. Калин отново слезнал долу, за да се разберат. В този момент бащата извадил мачетето си и започнал да го налага по главата, след което да сече ръцете му. Калин паднал на земята облян в кръв. През това време оттам минал негов приятел. Той се затичал, за да помогне. Нападателите го видели и се насочили към него със сечивата в ръце. Послевала гонка. Приятелят му взел кол и успява да избегне фатален удар. След кървавото меле Калин Христов престол 9 дни в болница.

Това обаче не е първо нападение на “Лисиците”, които редовно тормозят местните. Жители на Роман се страхуват от посегателствата на ромската фамилия.

През 2018 г. отново с мачете четирима роми нападнали горски стражари край романското село Струпец. Причината била рутинна проверка на каруца, натоварена с дърва за огрев. Ромите се ядосали и напдали горските полицаи с брадви, мачете и моторни триони. Забили мачете в предното стъкло на служебния автомобил и избягали.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена