38-о издание на кинофестивала "Златна роза" се открива днес във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/9047825 www.24chasa.bg

На 25 септември в рамките на 38-то издание на фестивала „Златна роза“ , който се открива днес във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъде показан дигитализираният вариант на трисерийния филм на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“. Чрез дигиталната версия „Доли медия студио“ дава шанс на новата публика да види този филм. Той ще бъде показан тази есен и в рамките на още един кинофестивала – "София филм фест" в средата на октомври.
Негативът на филма е сканиран, почистен, направени са нови цветови корекции и корекции в експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на картината. Звукът е преформатиран в стерео 5.1, добавени са звукови ефекти, пояснява инж. Добромир Чочов, управител на „Доли медия студио“.
С появата си през 1981 г. филмът на Георги Дюлгеров "Мера според мера" изненада с нестандартните творчески решения и оригинален поглед към събитията от Илинденско-Преображенското въстание, представени като размисъл за отношенията „Личност – време“.
Оператор на филма е Радослав Спасов. Сценарият е по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Сред авторите на сценария, заедно със Свобода Бъчварова и Георги Дюлгеров, е Руси Чанев, който играе и главната роля на Дилбер Танас - събирателен образ и прототип на реален герой - Дилбер Илия. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо Яворов „Ден денувам“, а за автентичността на филма допринася македонският диалект. Героите са реални исторически фигури и войводи – Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев.
Музиката е на Божидар Петков, художник е Георги Тодоров – Жози. В ролите може да видите знаменити актьори – Григор Вачков, Вълчо Камарашев, Цветана Манева, Димитър Буйнозов, Катя Иванова, Венцислав Кисьов, Иван Черкелов, Иглика Трифонова, Людмил Тодоров, Мартина Вачкова, Димитър Луканов и др. Общо 110 актьори участват в различните епизоди на филма. Филмът при появата си среща съпротива сред част от историците и културните среди, а днес е сред първите 15 филми на столетието, номинирани от зрители на БНТ.
От 18.00 ч. във ФКЦ във Варна ще бъде показана първата част от трилогията, която е с времетраене 100 минути, от 20.00 ч – втората и третата серия (84 и 104 минути).

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина