Пускат градски транспорт на повикване в "Манастирски ливади"

https://www.24chasa.bg/region/article/9047935 www.24chasa.bg
Кристиан Кръстев

Градски транспорт на поискване, при който пътниците ще определят маршрута на движение на линиите, предстои да бъде пуснат в столичните квартали "Манастирски ливади - изток" и "Манастирски ливади - запад". Това предвижда проект на Столичната община, който днес Столичният общински съвет одобри.

София е първият български град, коийто спечели проект по програма Urban Innovative Actions. Това е инициатива на Европейския съюз, която предоставя на градските райони в цяла Европа ресурси за тестване на нови решения за справяне с градските предизвикателства.

"Проектът INNOAR на Столична община и широка коалиция от партньори бе одобрен за финансиране след сериозна конкурентна борба с 220 проекта на други европейски градове и региони. Чрез този проект София ще тества за първи път в Европа иновативна практика за зелен обществен транспорт при поискване. Вместо да се движат по предварително определени маршрути, новите електроавтобуси ще създадат карта на маршрута въз основа на търсенето на гражданите, подадено чрез мобилно приложение. Приложението ще използва изкуствен интелект за усъвършенстване анализа на данни, за да създаде най-ефективния път за всяко пътуване, като събира възможно най-много пътници. Проектът предвижда анализ на големи данни, използване на изкуствен интелект и облачни технологии", уточни зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев.

Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години, а до края на 2020 г. договорът за изпълнение трябва да бъде сключен. Бюджетът на проекта е 4,8 милиона евро, като 20% е съфинансиране, осигурено от всеки от партньорите. Предвижда се да бъдат купени 5 изцяло електрически превозни средства с малка вместимост, високоманеврени, които могат да се движат по квартални улици.

Водещ партньор на консорциума, разработил проекта, е Столичната община, а партньори са Софийският университет, Американският университет, Център за градска мобилност, Национално сдружение на общините в България и други.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена