Над 50 000 великотърновци и гости на града събра есенният празник на Самоводската чаршия

https://www.24chasa.bg/region/article/9049945 www.24chasa.bg
70 творци излагаха произведенията си в рамките на празника

Над 50 000 жители и гости на Велико Търново събра есенния празник на прочутата Улица на занаятите в старата столица. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите се проведе от 18-ри до 23-ти септември и колоритно съчета традициите, разнообразна музика, приложните и съвременни изкуства. В продължение на шест дни, въпреки кризата с COVID-19, чаршията бе обагрена с много цветове, усмивки и емоции и се превърна в притегателно място за разходки и забавления на малки и големи.

Събитието бе организирано за десети път от Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново, а партньори в тазгодишното издание бяха Къща-музей “Емилиян Станев” и местни компании.

Във Фестивала на занаятите се включиха 70 творци от цялата стана, а майсторите от Архитектурно-етнографски комплекс „Самоводската чаршия“ демонстрираха съхранените от тях старинни технологии пред гостите на празника.

179 бяха участниците във вечерните концерти, пърформансите и цирковите представления. За първи път в организацията и провеждането на фестивала се включиха доброволци – ученици и студенти от Велико Търново и София

Уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново бе допълнително подсилена с разноцветна украса от 320 хвърчила.

Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” благодари на всички съорганизатори, спонсори, участници и гости на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите, които заедно направиха събитието една вълшебна и красива емоция в началото на есента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена