Избират кметове на Септември и Стрелча в условията на пандемия

https://www.24chasa.bg/region/article/9052402 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Първи избори, в условията на пандемията от коронавирус у нас, ще се проведат в неделя за кметове на общините Септември и Стрелча, както и на беловското село Аканджиево.

До частичния вот се стигна след като кметът на Септември Марин Рачев беше отстранен, заради доказан конфликт на интереси.

Мандатът на кмета на Стрелча Стойно Чачов беше прекратен, защото не беше напуснал в срок управлението на частната си фирма, на която е едноличен собственик. Подобен е и случая с бившия кмет на село Аканджиево Васил Шуманов.

В избирателната комисия в Септември за изборите в неделя е регистриран само един кандидат. Това е Васка Рачева, издигната от инициативен комитет. Тя е съпруга на предсрочно отстранения кмет Марин Рачев. Това предопределя избора и може да се смята, че Рачева ще е новия кмет на община Септември.

В Стрелча кандидатите за кмет са трима. Доскорошният кмет Стойно Чачов, който е издигнат от АБВ. Независимият Георги Павлов, издигнат от инициативен комитет, зад чиято кандидатура застават ГЕРБ и БСП. Третият кандидат е Димитър Кунчев, издигнат от ПП"Обединена социалдемокрация".

За село Аканджиево ще се борят двама кандидати. Доскорошният кмет Васил Шуманов, издигнат от БСП и кандидата на ГЕРБ Латинка Илиева.

Изборите в неделя ще се проведат при строго спазване на противоепидемични мерки. Трите общини, в които се проведат избори, са задължени да осигурят предпазните средства на членовете на секционните комисии - дезифенктанти, маски и ръкавици.

Ще бъдат осигурени и маски за гласоподаватели, които не си носят свои. Членовете на комисиите ще трябва периодично да дезинфекцират ръцете си, масите, столовете и химикалките в помещенията. Полицаите, които ще охраняват секциите, няма да допускат струпването на хора пред тях и ще следят за спазване на разстояние от 1,5 метра между дошлите да гласуват.

Противоепидемичните мерки за гласуване ще бъдат описани на табла, които ще бъдат поставени пред всяка секция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"