Съветът по наркотични вещества към община Русе набеляза бъдещи действия

https://www.24chasa.bg/region/article/9053095 www.24chasa.bg
Снимки община Русе

На свое редовно заседание Общинският съвет по наркотични вещества към Община Русе обсъди Националната стратегия за борба с наркотиците (2020 – 2024) и набеляза действия за нейното изпълнение, съобщиха от пресцентъра на община Русе.

На 24 септември 2020 г. Общинският съвет по наркотични вещества към Община Русе проведе свое редовно заседание. На срещата беше разгледана и обсъдена Националната стратегия за борба с наркотиците (2020 – 2024), приета на 30 юли 2020 г. с Решение Nr.528 на Министерски съвет. Бяха обсъдени бъдещи действия и активности, свързани с Плана за дейности към Националната стратегия.
На заседанието в Превантивно-информационния център специален гост беше зам.-кмета по „Хуманитарни дейности“ Енчо Енчев и присъстваха членовете на Общинския съвет по наркотични вещества – представители на различни институции в гр. Русе, имащи отношение към проблема - комисар Павлин Коджахристов, д.п. – заместник-директор на ОД на МВР, Пламен Боруджиев – началник сектор Борба с организираната престъпност – Русе, Разград, Венелин Асенов – началник сектор Оперативно – издирвателна дейност – Регионална дирекция Гранична полиция, Вилма Събкова – завеждащ окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Русе, д-р Росица Георгиева - началник Регионално управление на образованието – Русе, доц. д-р Никола Събев – дмн заместник–декан на факултет Обществено здраве и здравни грижи в РУ „Ангел Кънчев“, д-р Станислав Иванов – началник на отделение за лечение на зависимости в ЦПЗ – Русе, Александър Иванов – съдия в Окръжен съд - Русе , Спасимир Димитров – Директор на дирекция Обществен ред и сигурност в Община Русе.

Стратегията се основава на върховенството на закона и на принципите на международното право, утвърдени включително и с конвенциите на ООН в тази област, които определят международната правна рамка за борба срещу наркотичните вещества, както и международните инструменти в областта на правата на човека.

Министерствата, отговарящи за изпълнението на Стратегията на национално ниво са:
• Министерство на вътрешните работи;
• Министерство на образованието и науката;
• Министерство на младежта и спорта;
• Министерство на финансите;
• Министерство на правосъдието;
• Министерство на икономиката;
• Министерство на отбраната;
• Министерство на външните работи;

На местно ниво изпълнители са Общинските съвети по наркотични
вещества и Превантивно-информационните центрове към тях.

Националната стратегия включва пет основни области на действие:
1. Ограничаване на предлагането и разпространението на наркотични вещества.
2. Ограничаване на търсенето, употребата и влиянието на наркотичните вещества и зависимостите върху личното и общественото здраве.
3. Повишаване на експертния капацитет за изследвания и обновяване на технологичното оборудване.
4. Подобряване на взаимодействието и координация между институциите;
5. Усъвършенстване на нормативната база.

Стратегията е насочена към следните целеви групи:
• Лица в риск от употреба на наркотични вещества – деца и младежи;
• Употребяващи наркотични вещества;
• Семейства и близки на употребяващи наркотични вещества;
• Лица, лишени от свобода;
• Военнослужещи от Българската армия;
• Лица, търсещи и/или получили международна закрила на територията на Република България, както и мигранти.

Членовете на Общинския съвет по наркотични вещества се запознаха и със стратегическите цели на Стратегията, които ще бъдат заложени и в дейностите на регионално ниво, а именно:

1. Ограничаване на търсенето на наркотични вещества.
2. Ограничаване на предлагането на наркотични вещества.
3. Повишаване на експертния капацитет за развитие на научно-приложни изследвания и обновяване на технологичното оборудване.
4. Подобряване на взаимодействието, координацията между институциите и международното сътрудничество.
5. Усъвършенстване, развитие и актуализация на нормативната уредба.
В изпълнение на Плана за дейности към Националната стратегия – Стратегическа задача I - „Разработване и прилагане на превантивни програми за деца и млади хора, базирани на добри европейски практики“, д-р Росица Георгиева - Началник Регионално управление на образованието – Русе, представи на присъстващите резултатите от Националното външно оценяване (НВО) и Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) на учениците на територията на Област Русе.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога