Реконструират храм със златни керемиди на 2500 г. край Карлово

https://www.24chasa.bg/region/article/9053137 www.24chasa.bg
Разкопки в тракийския селищен комплекс в с. Васил Левски. Снимка: Архив

Древен храм на 25 века ще бъде реконструиран край карловското село Васил Левски. Това обявиха ръководителят на проучванията доц. Костадин Кисьов и зам.-кметът на Карлово Антон Минев.

Храмът е част от тракийски селищен център с царска резиденция от VI-V в. пр. Хр. Бил е със златни керемиди според изворите, които обаче едва ли ще бъдат възстановени при предстоящите реставрации.

Началото на проучванията започват през 2005 година от самия Кисьов. През изминалата 2019-а, благодарение на отпуснати от Общината средства бяха извършени теренни и геофизични замервания, припомни заместник-кметът Антон Минев.

"Главната ни цел за настоящата година е обследване на сградата, открита през 2008 г. Това е храмова постройка, разрушена в миналото. Останките й са пръснати около нея. Ние трябва да направим реконструкция, да разберем как е изглеждала, т.е. да извършим архитектурна обработка. Вече сме готови с 50% от дейностите. През 2021 година ще има възможност да кандидатстваме за финансиране за реставрация и консервация на обекта и съответно – да започнем по-мащабни разкопки", заяви ръководителят на разкопките. 

По думите му в бъдеще монументалната сграда с размери 10 на 15 метра и с керемиден покрив ще може да бъде възстановена изцяло и да стане основна атракция в селищния център.

Директорът на Археологическия музей в Пловдив очаква много големи изненади и резултати от разкопките. Доц. Кисьов поясни, че до края на настоящата година екипът му ще бъде готов с графичната реконструкция на сградата.

Същевременно тече процедура по определяне границите на целия обект, след приключване на която той ще получи статут на паметник на културата от национално значение.

Така Община Карлово ще има възможност да кандидатства за финансиране по европейски програми. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов съобщи, че през 2021 г. ще предложи на Общинския съвет да гласува сума от около 50 000 лева за продължаване на проучванията. „Само със средства от нашия бюджет няма да успеем да направим инфраструктурата /достъп до обекта/, консервацията, обособяването на посетителски центрове.

Основната ни цел през следващата година ще е да кандидатстваме за финансиране по европейските програми“, допълни кметът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена