Гладиатори се биха до смърт на Римския стадион в Пловдив (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9054742 www.24chasa.bg
Гладиаторските битки се водеха по всички правила на древния Рим. Снимки: Авторът

На гладиаторски битки до смърт станаха свидетели пловдивчани днес вечерта. На Римския стадион в схватки с мечове, щитове, копия и мрежи влязоха както тракийски военнопленници, така и професионални гладиатори от прочути клубове.

Следвайки древната традиция, публиката трябваше да реши дали победеният боец да умре или да живее. В повечето случаи зрителите с палец надолу посочиха, че трябва да бъде убит. 

Гладиаторските битки на мраморната арена, построена през 120 г. сл. Хр. в Пловдив, бяха кулминацията на откриването на фестивала за исторически възстановки "Пловдив - древен и вечен".

Над 170 старинни воини - римляни, траки, готи, прабългари и средновековни рицари се събраха на античния Форум пред пощата откъдето тръгнаха на шествие по Главната улица. 

Пред Общината те бяха приветствани от големците на града - областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков и зам.-кметът Анести Тимчев.

Там с огнен ритуал официално бе открит фестивалът. След това шествието, предвождано от красивите танцьорки от Ера балет продължи до Джумаята.

Тридневният форум бе открит с ритуал с авгури - жреци, които гадаят по полета на птици. След това дойде ред на класически романтичен танц изпълнен от Ера балет, хорови песни и средновековен театър. В събота и неделя "Пловдив - древен и вечен" ще продължи с богата програма в парк "Лаута". 

Там ще бъдат пресъздадени моменти от живота, бита, битките и занаятите от различни периоди на Античност, Ранно и Късно Средновековие. Ще има демонстрации на бойни умения на земя и от кон, ще звучи средновековна и ренесансова музика.

Воините ще изричат клетва и ще влизат в битка за територия. Ще бъдат представени армиите през различните епохи.

Ще има исторически възстановки, археолози, историци, занаятчии, майстори на древни военни изкуства, художници, музиканти, поети, които ще покажат историческото наследство на земята, по която стъпваме. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради