Велико Търново планира нови инвестиции в културния туризъм

https://www.24chasa.bg/region/article/9055666 www.24chasa.bg
Сградата на Конака на майстор Колью Фичето ще претърпи реконструкция
Сградата на Конака на майстор Колью Фичето ще претърпи реконструкция СНИМКА: Община Велико Търново

Предвижда се реконструкция на сградата на Учредителното събрание и разширяване на Мултимедийния посетителски център

Община Велико Търново планира важни нови инвестиции в музейни обекти, имащи основна роля за развитието на културния туризъм в старопрестолния град и повишаването на туристическия интерес. Чрез два проекта по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 се предвижда основна реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, както и разширяване на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, информират от местната управа.
Правилата и условията за инвестиции в тази сфера изискват по-голям дял на самоучастието спрямо други приоритетни оси. В тази връзка Община Велико Търново планира поемането на нов дългосрочен дълг в размер на близо 1,6 милиона лева, който ще се изплаща от собствените приходи в продължение на 12 години и при минимална лихва от 1,2%. Това обясни заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова по време на провелото се обществено обсъждане относно финансовата операция. Инвестираните средства ще са изцяло в подкрепа на развитието на културния туризъм, а чрез проектите интересът към двата музея се очаква да се повиши още повече, което ще доведе и до допълнителни приходи, стана ясно по време на обсъждането.
Новият дългосрочен дълг ще бъде поет чрез „Регионален фонд за градско развитие“ АД – Мениджър финансов инструмент на „Фонд за градско развитие за Северна България“, който е част от ОП „Региони в растеж“.
Проектът за разширение на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ предвижда изграждането на нови помещения и обогатяване на експозициите. Представени ще бъдат знакови събития и личности от българската средновековна история, сред които св. Йоан Кукузел и олтарна част от църква, Четвероевангелието на цар Иван Александър, диограмите „Отбраната на Столичния Търновград“ и „Прощаване на патриарх Евтимий Търновски с народа“ и др. Инвестиционното намерение е за 1,3 милиона лева, от които собственото участие е 900 000 лева, 850 000 лева от които ще бъдат чрез инвестиционния кредит от Фонда за градско развитие. Безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 400 000 лева.
Проектът за реконструкция и обновяване на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ цели внедряването на мерки за енергийна ефективност в сградата, осигуряване на сигурна и съвременна среда за опазване и представяне на експозициите и повишаване на туристическия интерес. Планирани са изолации на стени и топлоизолация на покрив, подмяна на дограмата, нови осветителна, отоплителна и климатична инсталация, достъпност за хора с двигателни затруднения, вътрешни преустройства и др. Инвестицията ще е в размер на 2,8 милиона лева, от които 2 милиона лева – безвъзмездна финансова помощ и 800 хиляди лева самоучастие, като 730 000 лева от тази сума ще е чрез инвестиционния кредит.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина