Прокуратурата разследва скандала с фалшивата диплома на червена лидерка

https://www.24chasa.bg/region/article/9060623 www.24chasa.bg
Десислава Йорданова е председател на социалистите в район "Западен". Снимки: Личен профил във Фейсбук..

Районната прокуратура в Пловдив започна разследване на скандала с фалшивата диплома на районния председател на БСП в "Западен" Десислава Йорданова. 

Журналистическо разследване на NOVA разкри, че тя се е сдобила с магистърска степен в Медицинския университет, като е представила преди това подправена документ, че е завършила бакалавърска степен от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 

По случая е образувана преписка в Района прокуратура – Пловдив и е назначена предварителна проверка, която ще се извършва от отдел „Икономическа полиция“ на ОД на МВР – Пловдив. Разследващите ще установят дали е извършено документно престъпление. Те проверяват за съставен неистински официален документ – служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен.

По документи през 2010 г. Йорданова е завършила почти с отличие "Обществено здраве и Здравен мениджмънт" в задочна форма на обучение.

Година преди това тя постъпва в Медицинския университет с молба, в която освен квитанция за платена такса, прилага и копие от диплома за завършено висше образование икономика в ПУ "Паисий Хилендарски". Само че, от Медицинския университет не откриват документа в архива си.

В регистъра има служебна бележка, предоставена от другия университет, в която се декларира, че пловдивската социалистка и доскорошен общински съветник е завършила висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски" във Факултет "Икономика" - специалност "Маркетинг и мениджмънт".

Документът обаче съдържа правописни и фактологични грешки грешки. Йорданова не е завършила "Икономика", защото такъв факултет не съществува там. Няма и такава специалност "Маркетинг и мениджмънт", съобщиха пред NOVA от ръководството на университета.

Десислава Йорданова обаче заяви пред медията, че е завършила "Стопанско управление" в "Стопански факултет" към ПУ.

От Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" обявиха, че не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само "Уверение" върху бланка на Университета.

Новият ректор на МУ професор д-р Мариана Мурджева започна проверка и междувременно Академичният съвет анулира магистърската диплома на Йорданова. 

На сайта на БСП-Пловдив във визитката на председателката на организацията в "Западен" е посочено, че е завършила висше образование степен "бакалавър" в ПУ "Паисий Хилендарски", специалност "Стопанско управление".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради