Есенна привечер с пианистката Мария-Десислава Стойчева в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/9060818 www.24chasa.bg
СНИМКА: Община Русе

Талантливата млада пианистка Мария-Десислава Стойчева ще изнесе клавирен рецитал на 1 октомври, от 19:00 ч., в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе, съобщиха от пресцентъра на Община Русе.

Концертът, под надслов „Есенна привечер – от Бетовен до Владигеров“, се организира от Община Русе в партньорство с издателство, в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата’2020. В концертната програма са включени клавирни творби на Лудвиг ван Бетовен, Роберт Шуман, Йоханес Брамс и Панчо Владигеров.

Вход свободен.

Мария-Десислава Стойчева е родена през 1997 г. в гр. Пловдив. Завършва с отличие НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив през 2016 г., в класа на Елена Велчева, а понастоящем е в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов в Нов български университет. За израстването ѝ помагат и множеството майсторски класове и семинари при известни преподаватели пианисти, сред които са имената на Паул Бадура-Скода, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Иван Дреников, Боян Воденичаров, Филип Раскин, Атанас Куртев, Милена Моллова и други.

Въпреки младостта си, тя вече е гостувала на фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Варненско лято“, „Великденски музикален фестивал“ и „Пиано Екстраваганца“. Партнирала е като солист на Софийската филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Държавна опера – Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър – Шумен и Националната филхармония на Украйна. Изнася рецитали и камерни концерти в България и Европа.

Мария-Десислава Стойчева е лауреат на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019 г., където е отличена с Първа награда и Специална награда за най-добро изпълнение на произведения на Панчо Владигеров.

На XI Международен конкурс в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна, ѝ се присъжда Лауреатско звание и Специална награда за най-добро изпълнение на украинско произведение. Носител е на Първа награда и Специална награда за най-добро изпълнение на българско произведение от Международния конкурс “Citta di Barletta” в Италия. Носител е и на Втора награда (при неприсъдена първа) от Международния конкурс „Шопенов златен пръстен“ в Словения. Отличена е и с Първа награда на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич и е „Млад музикант на годината“ на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР за 2015 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради