Завърши укрепването на монумента на Бузлуджа (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/9066440 www.24chasa.bg
СНИМКA: Ваньо Стоилов

Приключи проектът за укрепване на мозайките на Бузлуджа. В продължение на месец 18 реставратори от четири държави работиха на терен, предаде Нова тв.

Мозайките на Бузлуджа са направени от над 2 милиона малки парченца. Всички изпопадали от паната късчета са събрани и описани, а след работата на екип от експерти тези, които са на стените, са стабилизирани. Пълно възстановяване на мозайките към този момент не се предвижда. Доказани международни експерти в областта на реставрацията и студенти от няколко университета се включиха в проекта за стабилизирането мозайките на монумента Бузлуджа.

„Използвани са мерки, които са прецизно избрани за конкретните проблеми на мозайките. Те са стабилизирани и няма намеса в творбите на авторите, но са в състояние, в което могат да изкарат следващите зими”, каза арх. Дора Иванова.

Немалко са били и трудностите при стабилизирането на мозайките.

„Те произтичаха от разнообразието на паната. Те са правени от различни екипи със собствена технология”, обясни Никифор Харалампиев.От две години са подадени документите за издаване статут на монумента, който сега се стопанисва от областна управа.

„Това ще даде възможност да се кандидатства по различни програми, които биха могли да осигурят средства. Когато вече имаме тези средства, ще бъде подложен въпросът за това как да продължи да съществува сградата”, каза областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Над мозайките във вътрешния кръг е изграден защитен навес. Той ще предпази останалите мозайки от идващата тежка зима, когато температурите паднат до -25 градуса. Идеята на работещите от неправителствената организация „Проект Бузлуджа” е следващата година да намерят финансиране за укрепване на покривната конструкция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради