Прокуратурата образува дело за бой с яйца и точилки в пловдивски парк

https://www.24chasa.bg/region/article/9069917 www.24chasa.bg
Тийнейджърите са се срещнали в Цар-Симеоновата градина Сн. БНТ

Досъдебно производство е образувала пловдивската районна прокуратура за телесна повреда, причинена от гамени, които нападаха хора в Цар Симеоновата градина в Пловдив. На 27-и септември тийнейджъри около 13-14 години се изсипаха в парка и замеряха с яйца и удряха хора с различна сексуална ориентация. Обвинението срещу тях е за ксенофобски и хулигански действия. Законът предвижда наказание до 1 година „лишаване от свобода“ или „пробация“.

В хода на извършената по случая предварителна проверка, в периода от 27 до 30 септември 2020 г., под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив и благодарение на служителите на ОД на МВР – Пловдив, са били снети обяснения от над 50 лица – участници в инцидента и очевидци. Проведена е кореспонденция с Регионалния инспекторат по образованието, на който е предоставена информация за участниците в инцидента и училищата, в които те учат. С тях ще се водят беседи.

До момента е установено, че на 27-ми около 17,10 ч., на тел. 112, е бил получен сигнал за агресивни младежи около 30 на брой, които се придвижвали от площад „Съединение“ към Цар Симеоновата градина. Два дни по-рано в социалните мрежи специална група непълнолетни лица се уговорили да предприемат действия срещу други, които те определяли като „гейове“. За тази организация знаели и лицата, срещу които били насочени действията.

Участниците и в двете групи предварително се подготвили като си били закупили яйца и брашно, а някои от момичетата, определяни като „лесбийки“, носели със себе си и дървени пръчки – точилки, с които имали намерение да се защитят от евентуално нападение, тъй като в социалните мрежи предварително е имало предупреждение към групата лица - ЛГБТ, да не излизат на този ден в Градската градина „за тяхна лична безопасност“.

Около 16 часа голяма група непълнолетни момчета, определящи се като фенове на ФК „Ботев“, се събрали в парк Бунарджика, купили си яйца от хипермаркет и се отправили към Цар Симеоновата градина. Там вече се намирала групата момичета с различна сексуална ориентация.

Около 17 часа двете групи се срещнали в парка. Те започнали взаимно да се замерят с яйца и кестени, както и да си отправят обиди. По първоначални данни, едно от момичетата от групата с различна сексуална ориентация било уцелено с бутилка минерална вода, а на друго били нанесени шамари от нападателите. При пристигането на служители от Второ РУ на МВР – Пловдив, нападателите се разбягали.

В хода на вече образуваното досъдебно производство предстои извършването на редица следствени действия – разпити на свидетели, събиране на доказателства, включително записи от видеокамери, изготвяне на комплексни психологични и психиатрични експертизи. В най – скоро време предстои да бъдат уведомени всички местни комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за вземане на отношение, както и да бъде проведена кореспонденция с отдел "Закрила на детето“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена