Откриха епископски дворец от 5-ти век край Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/9071591 www.24chasa.bg
Отлично запазената порта на Мисионис

Останки на епископски дворец от V-ти век изникнаха при тазгодишните разкопки на античния и средновековен град Мисионис, съобщи проф.Николай Овчаров, цитиран от БТА. Проучванията са минали под неговото научно ръководство, заедно с екип на археолога Стефан Иванов от Историческия музей в Търговище.

Работата по обекта е започнала още преди 60 години от покойния проф.Димитър Овчаров, но през 2019 г. учените попадат на уникалния по своя план дворец на епископите от същата епоха.

Архитектурният ансамбъл вече е напълно проучен. Става дума за класически домус - разпространена форма на римските дворци още от античния период, обясни Овчаров.

Комплексът е с правоъгълен план и размери 20 на 15 метра. Точно в центъра се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Според Овчаров към епископския ансамбъл се отнася и великолепната кръщелня - баптистерий, открита през предишните години.

Има още стотици находки - златни апликации, стъклени чаши за пирове, многобройни монети и други предмети. Интересни са и фрагментите от надписи, които предстои да бъдат разчетени.

Епископските резиденции от раннохристиянския период са доста рядко срещани в проведените досега проучвания в България, отбелязват учените. Това показва, че през V-VI век Търговище е бил един от важните административни и духовни центрове в Североизточна България.

Откритата монументална раннохристиянска архитектура потвърждава, че по тези места са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани, смята проф.Овчаров. Неслучайно, до този момент в Мисионис са открити вече три огромни раннохристиянски базилики. Тези земи през I-ви век са покръстени именно от този следовник на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св.Йоан Кръстител.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена