Още разследват смъртта на 29-годишната родилка от дуловското село Водно

https://www.24chasa.bg/region/article/9093113 www.24chasa.bg
Болницата в Дулово СНИМКА: Алексей Минев

Все още няма резултати от назначените съдебномедицински експертизи, заяви говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра Ивелин Чафаланов.

Една съдебно-медицинска експертиза не се извършва за ден или два, заяви говорителят на Окръжна прокуратура в Силистра Ивелин Чафаланов. Говорим за починала бременна и за плода й, няма как да стане толкова бързо, допълни той.

Семейството на починалата е получило съобщение за смърт след аутопсията, в което е записано – 10-ти лунарен месец.

Началникът на АГ-отделението на болницата в Дулово и лекуващ лекар на 29-годишната Джеврие Юнуз д-р Любомир Минков поясни, че всяка човешка бременност продължава 10 лунарни месеца. Като всеки от тях е с продължителност от 28 дни. 

„Няма как една жена да носи бебето си десет календарни месеца. Десет лунарни месеца по 28 дни – толкова продължава човешката бременност – 280 дни. Допуска се и отклонение от още около 15 дни и така 295 дни бременност се приемат като норма. Затова и в документите записваме вероятен термин на раждане. Точен термин не се постига при всички жени. Някои раждат по-рано, други по-късно. Много пъти жените не знаят точността на месечния си цикъл, това също дава отклонение при определяне на термина.”

„Затова използваме съвременни методи, ултразвук и др., за да следим развитието на плода. От 2,5 кг нагоре бебета са доносени. Но може да бъде 3 кг плода и да има незрялост на някои от вътрешните органи, което от своя страна измества термина и проследяваме във времето развитието. Следим как се движат нещата.”

„В това отделение съм изродил 126 жени. Оперирал съм акушерки, медицински сестри, роднини. Не съм имал проблеми. Нямам в практиката такъв случай, при все, че съм имал тежки моменти – родилки с отлепена плацента, гърчове.”

„За мен има някаква хронология преди да стигне жената до болницата. Аз съм следил състоянието й и не е имала оплаквания, и не съм наблюдавал нещо нередно. Казах вече това беше трета бременност при мен. Познава ме семейството й, имат ми телефона. Никога на никого не съм отказвал достъп до консултация, преглед на място. Селото е близо и до кабинета. Знаеха, че във всеки един момент могат да ми се обадят.

Нещо се е случило може би в предните дни, но са подценили ситуацията или оплакване ако е имало."

Хора от селото коментират, че е извършавала домакинска работа неприсъща за състоянието й. Смъквала и окачвала пердета. Чистила прозорци.

Не помни в практиката си да е имал подобен случай. Според него има хронология предхождаща случилото се.

Окръжната прокуратура води досъдебно производство за евентуално престъпление по член 123, ал. 1 от НК. Текстът ангажира наказателната отговорност на всеки, който причини смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Работи се по всички версии, съобщиха от Прокуратурата, като една от тях е и лекарска грешка.

Ако се докаже, че младата жена е починала заради лекарска грешка, законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода.

„Ние изследваме абсолютно всичко, което може да доведе до тази смърт. Нямаме данни на този етап, че спрямо нея е упражнено насилие", заяви Ивелин Чафаланов.