Награждават ученици за сърцата борба с горски пожар край Широка лъка

https://www.24chasa.bg/region/article/9094062 www.24chasa.bg
Пожарна служба СНИМКА: Архив

Двама младежи, ученици в математическа гимназия в Смолян, ще бъдат наградени утре тържествено за самоотвержената си постъпка в гасене на пожар. Пожарът в местността „Чернока“ до село Солища бил причинен от мълния. Гръмотевицата пада със силен тътен в иглолистна гора и предизвиква пожар. Теренът е с голям наклон, недостъпен за пожарни автомобили и специализирана техника, поради което гасенето се извършва на ръка с резачка, пръскачки и тупалки. В гасенето се включват освен екипа на пожарна Пампорово, още и служители на ГПК „Карлък - СС“ – с. Солища, ДГС „Широка лъка“ и жители на селото.

В най-напрегнатия момент на всички участници в гасенето прави впечатление себераздаването на двама младежи, които неуморно пренасят вода и оборудване за гасенето по изключително стръмния терен и освен това участват в самото гасене, съобщиха от полицията. Благодарение на бързата реакция на участниците в гасенето и особено първите пристигнали на място на пожара местни жители, сред които са и двете момчета, пламъците са ограничени на минимална площ и е съпроводено с незначителни щети.

За проявената смелост и гражданска доблест на 25-ти август при пожара двамата младежи – ученици в ППМГ „Васил Левски“ - Смолян ще получат награди от началника на РСПБЗН-Пампорово гл. инспектор Чавдар Кичуков и от председателя на ГПК „Карлък СС“ – с.Солища – Иван Славчев.