Болниците в област Търговище са готови да приемат болни с COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/9107543 www.24chasa.bg
Митко Стайков КАДЪР: БНТ

Двоен ръст на регистрираните случаи на коронавирус отчитат в област Търговище за последните две седмици. Районът наскоро дори бе определен като рисков от Германия, която настоява за задължителна карантина и отрицателен тест до 72 часа след влизане на немска територия на жителите на Търговище.

В "Денят започва" областният управител Митко Стайков обясни какви са промените в организацията на работа и на приема в някои от лечебните заведения в региона, наложени от големия брой на хоспитализирани с COVID-19.

Регистрираните болни в областта са 312. Извършена е спешна реорганизация в болничните заведения и към момента имаме 94 налични болнични легла, като от тях 62 са запълнени. Днес ще бъдат осигурени още 10 легла в болницата в Омуртаг, съобщи Митко Стайков.

"Мога да кажа, че сме направили организация трите болници, които са на територията на област Търговище, са готови и могат да поемат болни", съобщи областният управител.

Той увери, че обстановката в болницата в Омуртаг вече спокойна след случаите със заразени медицински сестри и санитарки във вътрешното отделение.

"В началото имаше напрежение по отношение на медицинския персонал, имаше голяма доза страх от другите отделения, за да се осигури нормална заетост, нормално обслужване на болните, нормални дежурства. Към момента ситуацията е спокойна. Мисля, че се справихме", обобщи Стайков.