Здравната система в Търговищко е претоварена, въвеждат се ограничителни мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9116212 www.24chasa.bg
Болницата в Търговище

Предстои да бъдат издадени заповеди за затваряне на училища и преминаване към дистанционно обучение

Здравната система в област Търговище е претоварена, властите въвеждат ограничителни мерки. Лекарите и медицинският персонал в трите болници, в които се приемат пациенти с коронавирус, са преуморени, липсват и кадри. Има недостиг на финансови средства за закупуване на предпазни облекла и консумативи, съобщи зам.-областният управител Панайот Димитров, слез заседание на Щаба за борба с разпространението на заразата.

Заради ръста на болни в региона, областта е в т.нар. "червена зона", което налага предприемането на сериозни мерки и преструктуриране на болницата. В лечебните заведения към днешна дата има настанени 80 пациенти, при реален брой легла 94. Болниците в Попово и в Омуртаг искат допълнително по 10 легла. Разкриват дарителска сметка в помощ на болницата в Търговище, предава БТА. 

По данни на д-р Мариян Кючуков, зам.-директор на РЗИ - Търговище, в МБАЛ - Търговище в три отделения се лекуват пациенти с COVID-19. В Инфекциозно имат 13 легла, а се лекуват 18 пациенти. Във Второ вътрешно отделение има 42 легла, пациентите са 30, в ОАРИЛ местата са 10, един пациенти е интубиран, но той е настанен в Инфекциозно отделение. В момента в областта има 8 болни лекари, 12 медицински сестри и 3 санитари.

В МБАЛ - Омуртаг - във Вътрешно отделение имат 33 легла, 10 от тях са за болни с COVID - 19. Ръководството ще поиска още 10 легла.

В МБАЛ - Попово има 34 легла, 19 са пациентите с коронавирус, искат се още 10 легла.

"Ще предприемем непопулярни мерки, но животът на хората е по-важен!", каза кметът на Търговище Дарин Димитров. Предстои да бъдат издадени заповеди за затваряне на училища и преминаване към дистанционно обучение, заради заразени учители. Ще се следи за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предстои и затваряне на пенсионерските клубове.

Кметът Димитров апелира хората да ограничат движението поне за 10 дни, да се спрат посещенията на увеселителни заведения и мероприятията на закрито, контролът да се засили.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена