Осветиха малка спретната черква в монтанското село Войници

https://www.24chasa.bg/region/article/9130137 www.24chasa.bg

В най- малкото село в община Монтана Войници видинският митрополит Даниил освети нов храм след 30 години. Черквата, изградена с много усилия и любов по идея на кмета на Монтана Златко Живков носи името на Свети Георги Победоносец.

Образът на Богородица - Знамение, с молитвено вдигнати нагоре ръце, отскоро свързва небето и земята, а камбаната за първи път оттекна с тържествен звън.
Първата копка за строежа на храма е направена през юли 2016 година.„Построихме го за една година - разказва кметът на селото Красимир Цеков. Работихме много и упорито, понякога до късно вечерта. Най-трудно беше с покрива, заради кръстокуполната архитектура”, обяснява управникът.

Молитвеният дом е изографисан от художничката от Санкт Петербург Елена Адамова за четири месеца, Тя живее от 30 години в България и за нея да рисува светиите е животът. Работела с вдъхновение и молитва към Свети Лука, покоровител на иконописците и зографите по 12-16 часа. С тънък усет е зогарфисал в олтара Балговещение, образите на Свети Георги и Свети Димитър, Покров Богородичен и Света Петка , а на входната врата Успение Богородично с ангели. Куполът е на Свети вседедържец Исус Христос и 12 -те апостоли. В малката църква богомолците прочетоха думите: „ В началото бе слово и словото бе Бог...“.

Осветиха малка спретната черква в монтанското село Войници

В България Елена Адемова е изографисала 15 храма. Реставрирала е иконите на църква „Света Троица” в Нови хан и Добридолския манастир и в село Тифоново „Свети свети Кирил и Методий“.

Осветиха малка спретната черква в монтанското село Войници

През последните години в община Монтана се строят пет нови църкви - храм „Свети Дух” в града и още четири по-малки - в селата Трифоново, Войници, Крапчене и Долна Рикса, отчете кметът Златко Живков. Така във всяко село в Монтанско ще има православен храм.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена