В Добричко се пие и пуши повече от средното за страната

https://www.24chasa.bg/region/article/9130388 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

5700 лв. средно на лице, което е с 514 лв. по-малко от средния разход за страната (6214 лева), са изразходвали домакинства в област Добрич през м.г.,  съобщават от отдел „Статистически изследвания“–Добрич.

В област Добрич за храна и безалкохолни напитки през 2019 г. са похарчени 1868 лв. средно на лице от домакинство, като относителният дял на разходите за храна от общия разход е 32,8% Този показател за страната е 1833 лв. средно на лице.

Разходите, свързани с жилището (вода, електроенергия, горива за битови нужди) са 818 лв. средно на член на домакинството. В сравнение с 2010 г. тези разходи са се увеличили 1,8 пъти. Изразходваните средства за облекло и обувки са 210 лв., а за жилищно обзавеждане и поддържане на дома са 262 лева. Средствата, отделени за свободно време, културен отдих и образование, са 158 лева.

Данните показват, че настъпват промени в структурата на потреблението на българските домакинства, което е характерно и за домакинствата от област Добрич. През 2019 г. домакинствата от областта увеличават консумацията на хляб и тестени изделия спрямо 2018 г. с 9,2 кг и тя достига 108,1 кг средно на лице, при 82,4 кг средно за страната.

В страната, на годишна база, се увеличава потреблението средно на лице на алкохолни напитки (от 31 на 32,6 л) и цигари (от 674 на 735 бр.), а в област Добрич ръстът на потреблението на алкохолни напитки и цигари в сравнение с 2018 г. е съответно от 37,.4 на 40,1 литра и от 582 на 779 броя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена