Стартира националната кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора

https://www.24chasa.bg/region/article/9130568 www.24chasa.bg
СНИМКА: Община Русе

Трафикът на хора е престъпление срещу личността и човешките права, нарушение на общочовешките етични норми и ценности. Той е сред най-доходоносните престъпления наред с трафика на наркотици и оръжие. Това пишат от пресцентъра на Община Русе. 

Тревожна тенденция за трафик на хора у нас е увеличаването на пострадалите деца. В тази връзка Местната комисия за борба с трафика на хора в Община Русе получава активна подкрепа и работи в тясно сътрудничество с РУО – Русе за провеждане на превантивни дейности сред деца и младежи. Активно си партнира и с ОД на МВР – Русе, Гранична полиция – Русе, БОП – Русе и Окръжна следствена служба към Окръжна прокуратура – Русе, тъй като Русе е граничен град и се регистрират много случаи на трафик на хора.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им.

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната си национална кампания по повод 18-и октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. Кампанията тази година се провежда под наслов „Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация съществува“.

Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик, съгласно официалните данни на Прокуратурата на Република България и Европейската комисия. Над 85% от идентифицираните жертви в България са жени, които биват подлъгани и експлоатирани сексуално, включително зад граница.

Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел придобиване на новородените им. Трафикът на хора в голяма степен засяга жените.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена