Пенсионери приветстват връщане на мерките в Пловдив, магазинери и клиенти - скептични (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9134068 www.24chasa.bg
Добре е, че сутрин ще можем да пазаруваме на спокойствие, каза тази клиентка, докато си подбираше провизии в търговска верига. Снимки: Авторът

Чудесно! Така 75-годишна клиентка в търговска верига в Пловдив посрещна вестта, че може да се върнат сутрешните 2 часа, в които само пенсионери да пазаруват. Жената приветства и евентуалното обособяване на коридори за възрастни клиенти в хипермаркетите. С маска на уста, тя подбираше провизии. След кратък размисъл отсече: "Все ми е тая. Аз живея наблизо и по всяко време мога да идвам".

Новите мерки, които областният кризисен щаб в Пловдив оповести днес, обаче се посрещат скептично от магазинери и по-млади клиенти. "Ще започнат пак едни опашки, едно пропускане", коментираха с неохота касиерки. А хора на средна възраст пък роптаеха, че ще висят навън в студа, за да чакат да им дойде редът.

"Ще трябва да пускаме не повече от шестима души, по време на затегнатото положение през пролетта квотата беше такава", казаха жени зад щанда в много посещаван магазин в центъра на Пловдив. Те обаче също са скептични. Но уточниха, че каквото им разпоредят, ще го спазват.

Шефът на областната полиция старши комисар Йордан Рогачев е убеден, че за възрастните хора трябва да има часови пояс, в който да пазаруват само те. "По стадионите вместо да се събират един до друг, ще сядат през седалка, както е в Европа. Още една седмица толеранс и тръгваме на проверки", отсече Рогачев. И допълни, че ще са безкомпромисни към дискотеки и нощни барове, ако не спазват мерките за дистанция и дезинфекция.

На Общинска полиция е поверен контролът в градския транспорт.

"Засега все още режимът е предупредителен, от неделя ще се налагат санкции", предупреди шефът на полицията.