Затварят за 2 седмици частично училището на починалата от COVID учителка в Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/9134097 www.24chasa.bg

Част от учениците на Първо средно училище "Свети Седмочисленици" в Търговище от утре, вторник, са в 14-дневна карантина и ще учат дистанционно. Това са децата от пети до 12-и клас. Учениците от началния курс остават на присъствено обучение, тъй като са малки и вкъщи не трябва да бъдат сами, а не за всички има кой да се грижи. Разбира се, ако родителите желаят, децата им също могат да учат от дистанция. Това е решение на учителския съвет от днес, който заседава дълго извънредно след обяд.

В училището учат общо около 1200 ученици.

Една от причините за крайната мярка е смъртта на 58-годишна учителка по география от това училище, която загуби битката с COVID 19 миналия вторник. Тя се почувствала зле в неделя и развила скоротечна бронхопневмония, а пробата й за коронавирус била положителна. Жената имала сърдечни проблеми от години, но все отлагала да оперира сърцето си, както й предлагали лекарите. Колегите й я описват като "изключително мила", вече мислела и за пенсия. Била старши учител.

Осиротели без класната си ръководителка, децата от нейния клас поискаха на първо време да минат на дистанционно обучение, за да не бъдат заразени и други преподаватели от училището. Една от осмокласничките пък се оказа контактна на един от родителите си, който на свой ред дал положителна проба за COVID 19.

Още 7 учители от това училище са с положителни за коронавирус проби, като трима от тях са в болница, заразени са и няколко ученици. Под карантина и сега са 5 от общо 47 паралелки в училището. Други 7 от преподавателите имат симптоми на грип, но все още им предстои да се тестват за COVID 19. По решение на училищното ръководство цената на тестовете на преподавателите се заплаща от училищния делегиран бюджет.

За да бъде направена пълна дезинфекция на училищната сграда, в четвъртък и петък миналата седмица всички ученици от школото бяха на дистанционно обучение, но явно това се оказва недостатъчно, за да се успокои обстановката. Само за последното денонощие в училището са постъпили над 250 молби от родители децата им да минат на електронно обучение. Затова областният щаб в Търговище позволи на училищното ръководство да контактува директно с министъра на образованието Красимир Вълчев, който разреши електронно обучение за 2 седмици. 

Още днес втората смяна ученици бяха върнати по домовете си и нямаха занятия присъствено.

В Търговище се съмняват, че заразата в това училище е тръгнала от панаира в града през средата на септември, който се проведе на поляна досами училищния двор и на който се събраха много хора, които не са спазвали никакви противоепидемични мерки.