Прокуратурата във Велико Търново поде изтровената риба в реката в Златарица

https://www.24chasa.bg/region/article/9136812 www.24chasa.bg
Прокуратурата във Велико Търново поде изтровената риба в реката в Златарица

Районна прокуратура – Велико Търново възложи проверка за замърсяване на водите на река в град Златарица, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Прокурорите са се самосезирали от тв репортаж за замърсяване на водите на река Златаришка, в която миналат седмица изплува голямо количество измряла риба. Образувана е прокурорска преписка и е възложена проверка от прокурор на ОДМВР-Велико Търново и Екоинспекцията в града, която да установи налице ли е замърсяване на реката и каква е причината за отравянето на рибата, както и дали замърсяването създава опасност за живота и здравето на хора, животни и растения.

Хората от Златарица винят за екокатастрофата млекопреработвателното предприятие в съседния град Елена. От мандрата обаче отричат.Отпадъчните води и суроватката от мандрата се извозват до пречиствателните станции в Горна Оряховица и във Велико Търново, защото съоръжението на Еленската мандра не работи.

Дружеството е глобявано многократо от Регионалната екологична инспекция. Предприятието към настоящия момент няма право да зауства отпадъчните си води в река Еленска, уточниха от инспекцията.