Великотърновският университет дарява за паметник на Кирил и Методий в Цариброд

https://www.24chasa.bg/region/article/9137073 www.24chasa.bg
Монументът ще изглежда така
Монументът ще изглежда така

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ се включва в дарителската кампания за набиране на средства за изграждането на паметник на светите братя Кирил и Методий в Цариброд, Сърбия, съобщиха от ректората.

Паметникът ще бъде изграден в двора на най-голямото българско училище в Цариброд, което носи името на братята Кирил и Методий. В училището на майчиния си език – български, се обучават 240 деца.
Идейният проект за паметника е дело на арх. Гордана Ранчев, а автори на скулптурата са проф. Валентин Старчев и Камен Старчев. Бронзовата фигура с височина 230 см ще бъде отлята в леярната на скулптора Марин Марков.

"Инициативата за изграждане на паметник не е само патриотична или обединителна, тя е естествен завършек на една духовна мисия, идентична с мисията на учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум, Ангеларий", казват от академичното ръководство и призовават всички, които могат и искат, да дарят средства за изграждането на паметник на Първоучителите.

През учебната 2007/2008 г. след неколкогодишни опити гимназията в Цариброд получава разрешение да носи името на славянските първоучители. През 2009/2010 г. в нея се възстановява образованието на майчин език. две години по-късно учителският колектив приема единодушно решение да се постави паметник на Кирил и Методий в училищния двор. На 22 юни 2018 г. президентите Александър Вучич и Румен Радев правят първата копка в двора на училището в присъствието на много граждани, бивши и настоящи възпитаници на гимназията, представители на български и сръбски държавни и общински институции, на български и сръбски медии и др.

От 2019 г. 24 май е обявен за официален празник в западната ни съседка и се нарича „Ден на Св. Кирил и Методий“. В Белград има паметник на „Св. св. Кирил и Методий“, който е дарение от известния македонски скулптор Томе Серафимовски.