Затягат мерките срещу COVID-19 в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/9137536 www.24chasa.bg
Областният управител Красимир Кирилов и д-р Светла Ангелова СНИМКА: Авторката

Затягат се мерките по пазарите и се следи за големи събирания на хора

Областният координационен щаб по здравеопазване в Добрич препоръчва затягане на мерките срещу разпространение на COVID-19.

Той взе решение да се засили контролът по спазване на противоепидемичните мерки – в обществения транспорт, в обществени закрити помещения, фирми и институции. Със заповеди на кметовете на общини да се въведе и контролира спазването на еднопосочно движение на кооперативните пазари, както и да се въведе задължително носене на маски от гражданите при посещения на пазарите. Препоръчва се също да се прекратят обществените прояви на закрито и да се въведе ограничение на всички видове тържества – семейни и други, до 30 души.

Секретарят на щаба и директор на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова съобщи, че от началото на възникване на пандемията до 18 октомври, регистрираните потвърдени положителни случаи в Добричка област са 926, което е заболяемост от 539,55 на 10 000 жители. От всички регистрирани 646 души са били на домашно лечение, а хоспитализираните пациенти са 280. Черната статистика показва, че от възникване на пандемията до момента, смъртността е 29,1 на 10 000 жители – починалите лица са 50. За периода заразените медицински лица с коронавирус са 81 – 19 лекари, 23 медицински сестри, 1 фелдшер, 19 санитари и 19 души – друг персонал. Двама са починали.

77 % от всички положителни случаи са на жители на град Добрич, по 6 % от жителите на общините Балчик и Добричка са сред регистрираните положителни случаи досега, в Каварна - 5 %, а в общините Генерал Тошево и Тервел – по 3 %. Под 1 % от всички регистрирани случаи са в общините Шабла и Крушари.

„Макар и бавно, се наблюдава ръст на заболелите – за месец септември в областта са регистрирани 99 случая, а от началото на октомври до 18-и те са вече 118“, каза д-р Ангелова.

По повод кадровия недостиг на болницата в Добрич от медицински сестри за отделенията, в които не се лекуват пациенти с коронавирус, прокуристът на здравното заведение д-р Георги Желязков заяви, че тези, които заявят желание да работят в събота, неделя или да дават нощно дежурство, ще получат възнаграждение за труда си.