Още мерки в Пловдив: 50% в нощните заведения, в ресторантите - до 6 души на маса

https://www.24chasa.bg/region/article/9140674 www.24chasa.bg

Мерят температурата на клиентите на входа

Поредни мерки срещу ограничаване на коронавируса оповести областният управител на Пловдив Дани Каназирева след среща със собственици на нощни заведения и ресторанти. Там също се въвежда пропускателен режим. Дискотеките и нощните барове ще работят с 50% от капацитета си, а в ресторантите няма да се допускат повече от 6 души на маса, както и да има разстояние.

На входовете ще се мери температурата на клиентите.

"По-добре с половин капацитет, отколкото да затворим напълно", коментира Диян Найденов, представител на местни заведения.

За затваряне не искам да говоря, не смятам да стигаме дотам, подчерта Дани Каназирева. Тя обясни, че целта е да се запази здравната система и икономиката. "Трябва да намалим положителните проби. Контролът ще се осъществява от РЗИ, полицията, Агенцията по храните и общините. От дни вървят проверки в градския транспорт на Пловдив и вече има над 100 предупредителни протокола за неносене на маски. След това ще има санкции", напомни Каназирева. Според нея, ако се ползват предпазните средства, това ще доведе до спад с 30% на заболелите.

"Днес отново сме на второ място в страната по брой заразени - 135. Притеснително е и трябва да го осъзнаем", допълни областната управителка. Тя посочи, че към настоящия момент активните случаи при медиците са 92-ма. И по тази причина ще иска по-строги мерки в здравните заведения, а не само в COVID-отделенията.

Павлин Павлов от асоциацията на заведенията каза, че заедно са набелязали мерките. "Трябва да съхраним здравето на клиентите и на служители си", добави той.

Според Диян Найденов тези мерки не са приятни, но били длъжни да ги спазват. "По-добре да работим с по-малко клиенти, отколкото да затворим. Глобите са сериозни", обобщи той.

На този етап хората се въздържали да правят резервации за Нова година, както и за студентския празник на 8 декември.