В Монтана откриха иновативен център за домашни грижи

https://www.24chasa.bg/region/article/9141370 www.24chasa.bg
Снимки Авторката

Зам.-генералният директор на БЧК Красимир Гигов, кметът на Монтана Златко Живков и заместник областният управител Десислава Димитрова откриха новия център за домашни грижи в Монтана. Полагането на медицински грижи в домашни условия вече не е мечта за хората от Северозапада. Чрез изпълнението на проект "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“ възрастните хора ще останат по-дълго време в своята собствена среда и ще получават медицински и социални грижи. 100 възрастни ще бъдат обгрижвани в Монтана от медицински сестри и домашни помощници. Проектът се подкрепя и реализира със съдействието на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването, с партньорството на Асоциацията на общините в Норвегия.

“Знаем, че нашето население застарява с близо 20 процента. . Затова този иновативен модел е уникален за хората със социално значими и хронични заболявания. Досега почти нямаме заведения за хронично болните и хората с трайни увреждания и тези седем центъра, kоито се откриват, са преход към по – добро здравеопазване. Освен следене на кръвното налягане, пулса и дуги показатели ще бъдат издавани и направления от специалисти. Прдевижда се теледистанционно напрежение, което изпреварва други възможности и сега е особено ценно в ситуацията на COVID-19. “, заяви Красимир Гигов.

„Този център за домашни и медицински грижи е изключително важен за жителите на Монтана“, каза кметът Златко Живков.

Според заместник- областния управител на Монтана Десислава Димитрова дейността на центъра е за най- уязвимата част от обществото и така ще се осъществява превенция по настаняване на хората в социални институции.

Досега отворените центрове на БЧК “Домашни грижи" са във Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол, Видин, Монтана и Белоградчик.