Песимистична прогноза за края на 2020 г. за "Пристанище Варна - запад"

https://www.24chasa.bg/region/article/9141741 www.24chasa.bg

“Апелираме и към частния сектор да увеличи възнагражденията с поне 6% през следващата година”, това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на срещи с представители на бизнеса във Варна.
Димитров се срещна и със синдикалната организация в „Пристанище Варна- запад“. Служителите споделиха, че имат двугодишен Колективен трудов договор, който се изпълнява стриктно, но по тяхно мнение, заплатите са изключително ниски. През 2019 г. са имали увеличения на възнаграждението средно с 3 до 9%, а за 2020 г. увеличението е било с 50 лв., което е средно около 5%.
Проблемите на работниците и служителите на пристанището са много, те споделиха някои от тях - замърсяването на въздуха, например, което е от години и е от околните предприятия, Пламен Димитров предложи да се направят замервания от независими лаборатории. Тревожна е и тенденцията на спадане на товарите към пристанището в следствие на ковид кризата - спадът в товарите в проценти е двуцифрено число.
Ситуацията се усложнява и от факта, че техен сериозен конкурент са частните терминали в района, стана ясно по време на срещата. Не е ясно, как ще завърши годината, но прогнозите са по-скоро песимистични. По отношение на заплащането на работещите на пристанището, директорът се ангажира, въпреки чувствителния спад на клиенти, да се постараят да запазят работните места за сметка на инвестициите. Той пое ангажимент и да бъдат увеличени възнагражденията за нощен труд.
Друг проблем на територията на пристанището е лошото състояние на пътя, който се нуждае от спешен ремонт. Директорът Петър Сеферов отговори, че пътят е общински и че от Община Девня са писали писма до институциите, от които зависи тяхното ремонтиране.